Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Ο θαυμαστός κόσμος της Lambic


Η οικογενειακή παράδοση των 300 και πλέον ετών της ζυθοποιίας Timmermans συνεχίζεται έως τις μέρες μας ανεπηρέαστη από τον χρόνο, διατηρώντας ζωντανή την μοναδικότητα της μπύρας Lambic. Ήταν το 1702, όταν η πρώτη Gueuze Lambic παράχθηκε στο Itterbeek, μια περιοχή που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τις Βρυξέλλες, στην γνωστή κοιλάδα Senne Valley, ενώ το ζυθοποιείο τότε ονομαζόταν "Brasserie de la Taupe". Η ευρύτερη περιοχή είναι γνωστή ως Pajottenland. Ιδιοκτήτης εκείνα τα χρόνια ήταν ο Jacobus Walravens, ενώ στο ίδιο αγρόκτημα δέσποζε ένα περιβόλι, ένα καφέ και βυνοποιείο. Στις αρχές του εικοστού αιώνα ο Paul Van Cutsem, έκτη γενεά ζυθοποιών και υιός του Frans Timmermans μετονόμασε το ζυθοποιείο σε "The Timmermans brewery". Από το 1993 αποτελεί κομμάτι της συλλογής με τις καλύτερες μπύρες (finest beer selection) του Anthony Martin, ο οποίος διαφύλαξε έως τις μέρες μας την αυθεντικότητα, τη μοναδικότητα και την τέχνη παραγωγής μιας Lambic η οποία αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά του κόσμου της μπύρας και όχι μόνο. 

Για την παραγωγή αυτού του στυλ χρησιμοποιείται βύνη κριθαριού σε ποσοστό 65% αλλά και βύνη σιταριού σε ποσοστό 35%, ενώ η φύση αναλαμβάνει να "ζυμώσει" την μπύρα με τις άγριες ζύμες που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα της περιοχής! 

Η παραγωγή μιας Lambic ξεκινά με την ανάμειξη των δημητριακών με νερό, το οποίο αντλείται από πηγάδι βάθος 118 μέτρων και το οποίο θερμαίνεται στους 50 βαθμούς Κελσίου. Η ανάμειξή τους γίνεται σε μια δεξαμενή με τον αυθεντικό και ευρηματικό συνδυασμό ενός "μίξερ" διάτρητων τροχών χαλκού, με σκοπό την εξαγωγή των ζυμώσιμων σακχάρων τους.




Το προκύπτον μείγμα, ο μούστος της μπύρας μεταφέρεται σε άλλη δεξαμενή, όπου φιλτράρεται και ξεπλένεται για να περιέχει όλα του τα σάκχαρα. 

Το επόμενο στάδιο είναι και το πιο κρίσιμο καθώς ο μούστος θα κρυώσει μόνος του ερχόμενος σε επαφή με τον αέρα στις ανοιχτές δεξαμενές ζύμωσης. Εκεί, οι ελεύθερες και άγριες ζύμες, γνωστές ως Brettanomyces Bruxellensis ή Brettanomyces Lambicus αναλαμβάνουν την ζύμωσή του.

Το μοναδικό αυτό φαινόμενο, η "φυσική αυθόρμητη ζύμωση" που συμβαίνει μόνο στην περιοχή αυτή, γίνεται μόνη της χωρίς την προσθήκη μαγιάς, όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες μπύρες. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, το ζυθογλεύκος μεταφέρεται σε βαρέλια βελανιδιάς και καστανιάς των 6500 και 650 λίτρων για την επόμενη ζύμωση και ωρίμανση της μπύρας, η οποία θα διαρκέσει από δύο έως τρία χρόνια και θα δώσει την άγρια, φρέσκια, ξινή και μοναδική γεύση της Timmermans Lambic. 

Με την ανάμειξη της Lambic με φρούτα, ξανά ζύμωση και ωρίμανση γίνονται οι μοναδικές φρουτόμπυρες Timmermans Kriek (κεράσι), Timmermans framboise (σμέουρο), Timmermans peche (ροδάκινο) και Timmermans strawberry (φράουλα).

Πηγή άρθρου: Beer Catalog 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου