Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Η περιοχή που οφείλει το όνομά της στη μπύρα!



Θα ηθελα να μοιραστω μαζι σας μια γλυκια ιστορια μπυρας, μια ιστορια για την πρωτη μπυραρια που ανοιξε στην ελλαδα και συγκεκριμενα εδω στην Αθηνα δινοντας ταυτοχονα και το ονομα της σε μια ολοκληρη περιοχη. Προκειται για το Μετς το οποιο ειναι μια  ανατολική συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται απέναντι και νοτιοανατολικά από το Ζάππειο επί του λόφου Λογγίνου, που αποτελεί νότια συνέχεια του λόφου Αρδηττού.

Το όνομα προήλθε από ονομασία παλαιότατου εξοχικού κέντρου που βρισκόταν κοντά στον Ιλισσό. Επρόκειτο για μπιραρία που είχε δημιουργήσει ο βαυαρικής καταγωγής Κάρολος Φιξ για να προωθήσει τη μπίρα του, και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της πόλεως Μετς της Λορραίνης και της ομώνυμης μάχης του Γαλλοπρωσσικού Πολέμου του 1870-71. Η συνοικία αυτή παλαιότερα ονομάζονταν και «παντρεμενάδικα».

Στην πλαγιά του λόφου, έρημου ακόμα τότε από σπίτια, εγκαταστάθηκε στα 1870 η μπυραρία του Μετς, που αργότερα έδωσε το όνομάτης στην περιοχή. Ο ιδιοκτήτης ήταν Βαυαρός και η μπύρα είναι ένας από τους νεωτερισμούς που οι Βαυαροί έφεραν στην Ελλάδα, φτάνοντας εδώ μαζί με τον Οθωνα. Αργότερα η μπυραρία μετατράπηκε σε καφέ-αμάν, με σαντούρια, βιολιά, κιθάρες και κοντραμπάσα. Κοντά στο Βατραχονήσι, όπως ονομαζόταν το νησάκι του Ιλισσού και κατ'επέκταση ολόκληρη εκείνη η κάτω περιοχή, εγκαταστάθηκαν και μερικά από τα πρώτα κέντρα διασκέδασης της Αθήνας. 

Πρώτα εμφανίζεται εκεί το "Αντρο των Νυμφών", ακολουθούν ο "Κήπος των Ιλισσίδων Μουσών", ο "Κήπος των Χαρίτων", καθώς και άλλα μικρά καφέ θέατρα, που μετακαλούν ξένες καλλιτέχνιδες και λειτουργούν σε αυτούς τους χώρους, προσελκύοντας πολλούς θεατές. Ετσι δημιουργείται η περιοχή των "παριλισσίων θεάτρων", που τις Κυριακές συγκέντρωναν ολόκληρες οικογένειες από διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Συντάκτης άρθρου: Διονύσης Κότσιρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου