Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ο Μανώλης Χιώτης και ο Jimi Hendrix


Απίστευτος τίτλος θα μου πείτε. Που "κολλάει" ο Μανώλης Χιώτης με τον Jimi Hendrix; Κι όμως όταν το 1965 εγκωμιάζανε τον Hendrix για το πόσο καλός κιθαρίστας είναι, εκείνος απαντούσε: "Κάτσε να ακούσεις έναν Έλληνα που παίζει εδώ κοντά και ξανακάνε μου την ίδια ερώτηση".

Σύμφωνα με τη Μαίρη Λίντα, την τότε τραγουδίστρια που τον συνόδευε, όταν παίζανε μουσική στα club της Αμερικής τους επισκεπτόταν πολύ συχνά ο Hendrix. Πάντα καθόταν κοντά στο πάλκο ώστε να ξεχωρίζει καλύτερα τα πατήματα του Χιώτη πάνω στο μπουζούκι. Δε πίστευε ότι ένας άνθρωπος μπορούσε να έχει αυτήν την εκπληκτική ταχύτητα αλλά και απίστευτη μελωδικότητα σε ένα ακουστικό όργανο. Ο Χιώτης μιλούσε μαζί του πάντα όταν επισκεπτόταν το club καθώς θέλανε να ανταλλάξουν απόψεις για πατήματα πάνω στις χορδές.

Όπως ο Steve Vai πρόσθεσε και η 7η χορδή στην ηλεκτρική κιθάρα γιατί δεν τον έφταναν 6, έτσι και ο Μανώλης Χιώτης πρόσθεσε την 4η χορδή στο μπουζούκι για τον ίδιο λόγο. Επίσης, λόγω του πολύ κόσμου στο μαγαζί, άρχισε να μην ακούγεται το μπουζούκι μέχρι τους πίσω θαμώνες, έτσι πρώτος κατασκεύασε ένα χειροποίητο ηλεκτρικό μπουζούκι.

Πιτσιρικάς άκουγα τον Χιώτη και δεν μου άρεσε το "τσαχπίνικο" παίξιμο, η τότε "ελαφρότητα" και τα γρήγορα τραγούδια του. Δεν ταίριαζε ανάμεσα σε όλους τους υπόλοιπους "λαϊκούς". Όμως τώρα, πιο ώριμος, δεν μπορώ να βρω αντάξιο εκτελεστή σε ταχύτητα και πειραματισμούς. Αν ακούσεις προσεκτικά τι μπάσο παίζει πίσω από το "Λαός και Κολωνάκι" θα διαπιστώσεις ότι παίζει 100% jazz-swing, όπως επίσης και ότι αντί για πλήκτρα πολλές φορές έχει τρομπέτες και άλλα πνευστά. Πειραματισμοί τέτοιοι δεν γίνονται ούτε και σήμερα διότι είναι πολύ δύσκολο να δέσεις όλα αυτά τα "παράταιρα" μουσικά όργανα.

Αν κάποιος, κατά τη γνώμη μου, λαϊκός μπουζουξής πρέπει να θεωρηθεί ως πρώτος εναλλακτικός μεταλάς που αντί για ταξίμια έπαιζε σόλο, αυτός είναι ο Μανώλης Χιώτης. Τραβηγμένο; Για δείτε το σχετικό βίντεο με τη διασκευή του ¨Περασμένες μου αγάπες" από metal μπάντα.

[ Firewind and Gus G - Περασμένες μου αγάπες ]

Απλά απίστευτος.

Συντάκτης άρθρου: Κοντιζάς Δημήτρης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου