Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Η τζίντζερ με την σκοτεινή πλευρά



Η Shirley Ann Manson είναι η Σκωτσέζα τζίντζερ τραγουδίστρια και στιχουργός του alternative group Garbage. Κόρη πανεπιστημιακού λέκτορα, που συχνά μάλωναν για την θρησκεία μιας και η μικρή Shirley ήδη από την ηλικία των 12 είχε απορρίψει το θεό, και τραγουδίστριας σε group. Μεγάλωσε επηρεασμένη από τη μάνα της καθώς την ακολουθούσε στα Live της και ξεφυλλίζοντας του Jazz δίσκους της εμπνεύστηκε από μεγάλες γυναικείες προσωπικότητες όπως η Nina Simone, η Peggy Lee και η Ella Fitzgerald χτίζοντας σιγά σιγά την δική της stage περσόνα. Σαν πιτσιρίκι αυτοτραυματιζόταν με ένα μικρό αιχμηρό αντικείμενο που έκρυβε στα κορδόνια των αρβύλων της, αργότερα όμως ακολουθώντας ακόμα πιο πολύ την dark πλευρά της εντάχθηκε στις συμμορίες του σχολείου κλέβοντας καταστήματα, καπνίζοντας χασίς, σνιφάροντας κόλλα και περιστασιακά παραβιάζοντας τον ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου. Ένα πολύ ανήσυχο μυαλό και δύσκολα να καταπιεστεί και να ελεγχθεί, μία ενέργεια αρνητική που η Shirley βρήκε τρόπο να την ελέγξει μέσα από το τραγούδι και να την μετατρέψει σε κάτι πολύ θετικό. Έχει ψηφιστεί μία από τις πιο σέξι τραγουδίστριες και έχει κάνει μοντέλο για τον Calvin Klein, το περιοδικό Jackie, την εταιρεία καλλυντικών MAC κ.α. Λόγω της σκοτεινής πλευράς της δεν κατάφερε ποτέ να κάνει solo καριέρα κάτι το οποίο ήθελε πολύ αλλά όπως είπε η ίδια:"το πρότζεκτ πέθανε και θάφτηκε. Κάναμε την κηδεία. Ήταν τόσο λυπηρό και έκλαψα πολύ αλλά ήταν τόσο όμορφο πτώμα που κάναμε κηδεία με ανοιχτό φέρετρο". Απογοητευμένη από την απόπειρα για solo alboum συμμετείχε σε πολλές συναυλίες και έκανε πολλές συνεργασίες με διάφορους καλλιτέχνες μέχρι την επανένωση των Garbage πέρσι που την έφερε και πάλι στο προσκήνιο και στη ζωή μας...


1.  Goodbye Mr. Mackenzie
Το group γνωστό και ως The Mackenzies περιόρισε την φήμη του στα σύνορα της Σκωτίας παρόλο που όλοι το πάλεψαν για 15 ολόκληρα χρόνια ξεκινώντας σαν school rock band. Η Shirley έκανε δεύτερα φωνητικά και έπαιζε πλήκτρα δίνοντας λίγη από τη λάμψη της στο group κάτι που πήρε μαζί της φεύγοντας αργότερα για τους Garbage και αφήνοντας τους Mackenzies με την προσωνυμία "η πρώην μπάντα της frontwoman της Αμερικάνικής μπάντας Garbage".


[ Goodbye Mr. Mackenzie - The rattler ]


2.  Angelfish
Αφήνοντας πίσω τους Mackenzies η Shirley πήρε τα ηνία στο alternative γκρουπ από τη Σκωτία και έγινε frontwoman τραβώντας για πρώτη φορά τα βλέμματα της Αμερικής. Ο κιθαρίστας και συνιδρυτής των Garbage την είδε στο MTV και αμέσως έγινε η πρόσκληση για Αμερική και για συνεργασία με τους Garbage.  Οι Angelfish στα δύο χρόνια καριέρας τους πρόλαβαν να βγάλουν ένα ντεμπούτο ομότιτλο άλμπουμ και δύο singles ένα εκ των οποίων το "suffocate me" τους έκανε γνωστούς.


[ Angelfish - Suffocate me ]


3.  Garbage
Ο παραγωγός του άλμπουμ των Nirvana "Nevermind" και drummer των Garbage κάλεσε την Shirley να προβάρει κομμάτια για το γκρουπ τους. Η πρώτη δοκιμή ήταν φιάσκο και η Shirley πήγε σπίτι και στους Angelfish απογοητευμένη. Στην τουρ με τους Angelfish το γκρουπ κατέρρευσε και η Shirley γύρισε για δεύτερη φορά στα smart studio όπου και τα κατάφερε. Οι Garbage έβγαλαν 4 άλμπουμ και το 2005 πήραν μια μικρή ανάσα λόγο τραυματισμού των φωνητικών χορδών της Shirley όπου αναγκάστηκε να κάνει χειρουργείο. Κάπου εκεί βγήκε και το "Bleed like me" το οποίο ήταν το τελευταίο άλμπουμ πριν το μεγάλο διάλειμμα των Garbage, οι οποίοι επανήλθαν δυναμικά φέτος με το "Not your kind of people".


Garbage - Stupid girl ]


4.  Debbie Harry
Το πρώην κουνελάκι του playboy και frontwoman των Blondie Debbie ανέβηκε μαζί με την Shirley στην σκηνή και μοιράστηκαν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Blondie το "Call me". Η Debbie εμφανώς γερασμένη και παχιά έκανε τεράστια αντίθεση με την νεανική λεπτή φιγούρα της Shirley.



[ Debbie Harry & Shirley Manson - Call me ]


5.  The Pretenders - Iggy Pop - Kings Of Leon - Incubus
Όσοι είχαν την τύχη να βρίσκονται στην Ατλάντα το 2007 θυμούνται τον τίτλο και κλαίνε από συγκίνηση. Ο παππούς του πανκ Iggy να χορεύει σαν παιδάκι ξεχασμένο σε γάμο, η Shirley με ένα σέξι μαύρο κοντό φόρεμα να γεμίζει τα αυτιά σου με τη φωνή της και 3 από τα καλύτερα νέα Αμερικάνικα συγκροτήματα επί σκηνής. 


[ Pretenders, Iggy, Kings of Leon, Incubus&Shirley Manson - Middle of the road ]


6.  Gwen Stefani
Το πλήθος είχε δύο λόγους για να λιποθυμήσει, ο ένας ήταν η επανένωση των No doubt και ο δεύτερος φυσικά η Shirley επί σκηνής να ερμηνεύει με την Gwen το "Stand & deliver". Οι δυο τους είχαν ξαναβρεθεί επί σκηνής και πριν το 2009 όταν η Gwen έκανε solo καριέρα. 


[ No doubt & Shirley Manson - stand & deliver ]


7.  She wants revenge
Η Shirley μεταμορφώνεται σε "αφέντρα" στο videoclip των she wants revenge "these things". Ο τύπος στο video τρώει το ξύλο της αρκούδας απο κάτι τύπους και για κακή του τύχη τον μαζεύει η Shirley Manson επίθετο και πράμα...και τον εγκλωβίζει σε ένα σκοτεινό δωμάτιο όπου τον τρυπάει συνεχώς με το τακούνι στιλέτο της κόκκινης γόβας της. 


[ She wants revenge - These things ]


8.  Serj Tankian
Για καλό σκοπό ενώθηκαν οι φωνές του Λιβανέζου τραγουδιστή και πρώην frontman των System of down Serj Tankian και της Shirley. Μαζί ερμήνευσαν το τραγούδι "hunger" για την Διεθνής Αμνηστία, το κομμάτι διατίθεται αποκλειστικά από τα itunes και τα κέρδη πάνε για την ενίσχυση του οργανισμού.


[ Serj Tankian - Hunger ]


9.  Gavin Rossdale
Για το πρώτο solo alboum του τραγουδιστή των Bush, Gavin η Shirley έκανε δεύτερα φωνητικά μπαίνοντας στο δεύτερο κουπλέ στο κομμάτι "the trouble i'm in". Οι φωνές τους δένουν τόσο αρμονικά που ορκίζεσαι ότι τα είχαν και χώρισαν και οι ψυχές τους επικοινωνούν στο έπακρο.


[ Gavin Rossdale ft. Shirley Manson - The trouble i'm in ]


10.  Eric Avery
Ο μπασίστας των Jane's Addiction κάλεσε την Shirley σε βοήθεια για το πρώτο solo alboum και φυσικά εφόσον η ίδια δεν κατάφερε να κάνει δικό της solo βοήθησε αρκετούς να μην νιώσουν την απογοήτευσή της.  Η Shirley υπογράφει το πέμπτο κομμάτι του δίσκου του Eric το 2008 "Help wanted" με το τραγούδι "maybe" όπου τραγουδάει ντουέτο με τον Eric.


[ Eric Avery & Shirley Manson - Maybe ]


Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου