Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Το "προικισμένο" κορίτσι από την...επαρχία!


Η Dolly Rebecca Parton είναι η γνωστή "προικισμένη" ξανθιά της country μουσικής σκηνής. Γεννήθηκε στο Τενεσί της Αμερικής, από οικογένεια με 12 παιδιά που έμεναν σε μια καλύβα όλοι μαζί. Ο πατέρας της ασχολούνταν με τα καπνά και η μικρή Dolly μεγάλωσε πολύ φτωχά και στριμωχτά στην Αμερικανική επαρχία που παρόλα αυτά την κουβαλάει κληρονομικά μέχρι και σήμερα. Από μικρή σκάρωνε στίχους, καθώς έχει το χάρισμα της ρίμας, και τραγουδούσε ασταμάτητα κάτι που την οδήγησε να επιμείνει και να το κυνηγήσει μεγαλώνοντας. Τελειώνοντας το λύκειο μάζεψε τα λιγοστά της πράγματα και τις μουσικές τις ανησυχίες και πήγε στο Νάσβιλ. Εκεί και με την παρότρυνση του μουσικού Johnny Cash και με την γνωριμία της με τον Porter Wagoner ο οποίος είχε το μεγαλύτερο country show στην Αμερική, η Dolly έγινε η παρτενέρ του επί σκηνής και ξεκίνησε η αναγνωρισιμότητας. Αργότερα όταν ο Porter πέθανε η Dolly του αφιέρωσε το "I will always love you" όπου χρόνια αργότερα θα το κάνει γνωστό η Whitney Houston. Η ξεχωριστή προσωπικότητά της έχει γίνει πολλές φορές στόχος διακωμώδησης από άλλους καλλιτέχνες όμως η ίδια απαντάει σε όσους την λένε πλαστική, ψεύτικη και στημένη ότι "Χαλάει πολλά λεφτά για να δείχνει τόσο φτηνή"! Πάμε να δούμε όμως την ξεχωριστή φωνή της bubblegum pop με τα φουντωτά, άλλοτε περούκα, μαλλιά να ενώνεται με άλλους καλλιτέχνες.

1. Kenny Rogers
Το 1983 μαζί με τον Kenny ερμήνευαν ένα τραγούδι που έγραψαν οι Bee Gees και όπως ήταν αναμενόμενο έγινε αμέσως επιτυχία. Το "Islands in the stream" έχει πάρει το όνομά του από το βιβλίο του Ernest Hemingway.

[ Dolly Parton & Kenny Rogers - Islands in the stream ]

2. Ricky Van Shelton
το Φεβρουάριο του 1991 μία συνεργασία με τον Ricky στο τραγούδι "Rockin' years" με την Dolly χρησιμοποιήθηκε στα άλμπουμ και των δύο αντίστοιχα.

[ Dolly Parton & Ricky Van Shelton - Rockin' years ]

3. Honky Tonk Angels
Το τρίο Dolly Parton, Loretta Lynn και Tammy Wynette κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του 1993 το δίσκο "Honky Tonk Angels" βάζοντας το girl power σε ισχύ.

[ Honky Tonk Angels - It wasn't God who made Honky Tonk angels ]

4. Brother Clyde 
Στο ντεμπούτο και ομότιτλο άλμπουμ της alternative μπάντας Brother Clyde η Dolly τραγουδά στο "The right time" το 2010.

[ Brother Clyde ft Dolly Parton - The right time ]

5. Lulu Roman
Μετά τον θάνατο της Whitney Houston η Dolly μαζί με την Lulu ένωσαν δυνάμεις και ερμήνευσαν μαζί για άλλη μια φορά το τραγούδι της Dolly "I will always love you" αφιερώνοντας το αυτή την φορά στην αγαπημένη της Whitney, το οποίο έβαλαν στο δίσκο της Lulu "At last".

[ Lulu Roman and Dolly Parton - I will always love you ]

6. Miley Cyrus
Μαζί με την βαφτιστήρα της Miley έχουν ανέβει στην σκηνή και ερμήνευσαν το "Jolene" ανταλλάσσοντας φιλοφρονήσεις η μία στην άλλη.

[ Dolly Parton & Miley Cyrus - Jolene ]

7. James Ingram
Για την ταινία "Beethoven's 2nd" το 1993 ηχογράφησε μαζί με τον James το ντουέτο "The day i fall in love".

[ Dolly Parton & James Ingram - The day i fall in love ]

8. Brad Praisley
Το 2005 χάρισε την ξεχωριστή φωνή της στην μπαλάντα του Brad "When i get where i'm going".

[ Brad Praisley ft Dolly Parton - When i get where i'm going ]

9. Queen Latifah
Στην ταινία Joyful noise συμμετέχει μαζί με την Queen Latifah και άλλους ηθοποιούς στο τραγούδι "He's everything".

[ Dolly Parton & Queen Latifah - He's everything ]

10. Norah Jones
Η Dolly ανέβηκε στη σκηνή με την Norah και ερμήνευσαν το τραγούδι "creep on in" το 2004 σε συναυλία της πρώτης.

[ Dolly Parton & Norah Jones - Creep on in ]

Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου