Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ο ραδιοκέφαλος με το ελαττωματικό μάτι!


Ο Thomas Edward Yorke είναι ο γνωστός frontman της μπάντας που δεν εντάχθηκε ποτέ σε ένα είδος μουσικής, τους Radiohead. Γεννημένος σε μία πόλη στα East Midlands της Αγγλίας από πατέρα πωλητή χημικών εξοπλισμών, είχε εκ γενετής πρόβλημα με το αριστερό του μάτι, καθώς γεννήθηκε με το μάτι κλειστό. Οι γονείς του έκαναν τα πάντα για να τον βοηθήσουν να δει και από τα δύο μάτια και ο μικρός Tom έκανε πέντε χειρουργεία μέχρι την ηλικία των 5 που για αρκετό καιρό φορούσε eyepatch στο αριστερό μάτι κάτι που έδωσε τροφή αργότερα στους συμμαθητές του να τον κοροϊδεύουν αλλάζοντας συνεχώς σχολεία. Η τραυματική αυτή εμπειρία και η αποξένωσή του από τον κόσμο τον έκανε απόμακρο και "αγενή" όπως θα τον χαρακτήριζαν αργότερα πολλοί διάσημοι συνάδελφοί του. Στα 11 του μπήκε στην πρώτη του μπάντα τους "on A Friday" με τα μέλη των Radiohead που ήταν τότε συμμαθητές. Με το πρώτο συμβόλαιο στη δισκογραφική τους εταιρεία μετονομάστηκαν σε Radiohead και η δόξα και η φήμες δεν άργησε να έρθει, δημιουργώντας πρόβλημα στον Tom ο οποίος δε μπορούσε να χειριστεί τον εαυτό του σαν rockstar. Αργότερα η γνωριμία του σε μια τουρ κάτω από "τα φτερά"¨των REM με τον Michael Stripe θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης του και θα αρχίσει να πειραματίζεται φωνητικά αλλά και μουσικά. Η φωνή του άλλες φορές ξεπερνάει και τα πιο δυνατά ξεσπάσματα της μπάντας και άλλες φορές είναι τόσο ευγενική και απαλή που και ο ίδιος ξενερώνει...Παντρεμένος με την πρώτη του αγάπη έχει δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι και μένουν πλέον στο Oxford. Ο Tom με το περίεργο attidute και το ελαττωματικό μάτι και η μπάντα του οι Radiohead έχουν αποδείξει πως ο πειραματισμός στη μουσική είναι το φετίχ τους! Ας δούμε όμως κάποιες από τις συνεργασίες του Tom.

1. Atoms for peace
Το πειραματικό φυσικά supergroup του Tom με τους: Flea από Red hot chili peppers στο μπάσο, τον Nil Godrich παραγωγό των Radiohead στην κιθάρα και στα πλήκτρα, τον Joey Waronker ντράμερ των REM και του Beck στα τύμπανα, τον Mauro Refosco στα κρουστά και φυσικά τον Tom Yorke στα φωνητικά, την κιθάρα και το πιάνο σχηματίστηκε το 2009 και κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ του "Amok" τον Φεβρουάριο του 2013.

[ Atoms for peace - Default ]

2. Headless chicken
Με το μελωδικό Punk group Headless chicken έπαιξε κιθάρα και έκανε φωνητικά την περίοδο που δούλευε σαν DJ στο Exeter της Αγγλίας.

[ Headless chicken ft Tom Yorke - I don't want to go to Woodstock ]

3. PJ Harvey
Στο δίσκο της PJ "Stories from the city, stories from the sea" το 2000 ερμηνεύουν μαζί το "This mess we're in".

[ PJ Harvey ft Tom Yorke - This mess we're in ]

4. Bjork
Άλλη μια ιδιαίτερη φωνή και συνεργασία με την Ισλανδή Bjork. Συνεργάστηκαν στο soundtrack της ταινίας "Selmasongs: Music from the motion picture soundtrack dancer in the dark" που πρωταγωνιστεί η Bjork στο τραγούδι "I've seen it all" το 2000. Οχτώ χρόνια ερμήνευσαν μαζί το τραγούδι "Nattura" για την προστασία του περιβάλλοντος της Ισλανδίας.

[ Bjork ft Tom Yorke - I've seen it all ]

5. Unkle
Στο ντεμπούτο άλμπουμ του ηλεκτρονικού γκρουπ Unkle "Psyence fiction" τραγουδά και συνθέτει μαζί με τον DJ shadow το τραγούδι "Rabbit in your headlights" το 1998.

[ Unkle - Rabbit in your headlights ]

6. Modeselektor
Στο δίσκο "Happy birthday" του ηλεκτρονικού ντουέτου από την Γερμανία Modeselektor κάνει φωνητικά στο τραγούδι "The white flash".

[ Modeselektor ft Tom Yorke - The white flash ]

7. Andy Yorke
Το 2009 συνεργάστηκε με τον αδερφό του στο τραγούδι "All for the best" για τον tribute δίσκο "Ciao my shining star: the songs of Mark Mulcahy".

[ Tom Yorke & Andy Yorke - All for the best ]

8. Drugstore
Με την τραγουδίστρια των Drugstore έκανε το ντουέτο "El President" το 1998.

[ Drugstore ft Tom Yorke - El President ]

9. Burial
Στο EP του ηλεκτρονικού καλλιτέχνη Burial "Ego/mirror" συμμετέχει στα φωνητικά ο Tom.

[ Burial & Four Tet - Mirror ]

10. The Eraser
Last but not least η σόλο δουλειά του Tom με τις ευλογίες των μελών του γκρουπ του που προτάθηκε για Grammy και Mercury music prize το 2006.

[ Tom York - the eraser ]

Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου