Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Ο Αρμένιος αντεπιτίθεται...



Ο Serj Tankian είναι ο Αρμένιος Γεννημένος στο Λίβανο τραγουδιστής του συγκροτήματος System of a Down. Γεννημένος στο Βηρυτό του Λιβάνου και μεγαλωμένος από τα 6 στο Λος Άντζελες, πήγε σε σχολείο για Αρμένιους-Αμερικάνους όπου και γνώρισε τα μέλη των System. Ο εκρηκτικός και εκκεντρικός λέοντας Serj μαζί με άλλες μπάντες κατάφερε να φέρει στη μόδα το "nu metal" και να το κρατήσει εκεί αρκετά χρόνια. Εκρηκτικά ξεσπάσματα, μελωδικές ανάπαυλες για ανάσα και "σχιζοφρένεια". Το μακρύ μουσάκι του υιοθετήθηκε από πολλούς και η Αρμενία, η πατρίδα του Serj, ξαναμπήκε στον χάρτη και απέδειξε στον κόσμο πως η μουσική συμβαίνει παντού και σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Πολιτικός ακτιβιστής και μάχιμος υποστηρικτής της δικαιοσύνης και κατά της βίας ο Serj πέρα από τα μουσικά του ταλέντα μας απέδειξε πως είναι ένα πολύ ανήσυχο μυαλό που τον επηρεάζουν όσα συμβαίνουν γύρω του. Η φωνή του άλλες φορές μας κάνει να χαθούμε σε μία γλυκιά θλίψη και άλλες φορές να σηκωθούμε και να αρχίσουμε να σπάμε ότι βρίσκουμε μπροστά μας. Χορτοφάγος και ένθερμος υποστηρικτής της ποίησης δεν αφήνει εύκολα τους δημοσιογράφους να εισβάλουν στη ζωή του και κρατάει τα προσωπικά του για τον εαυτό του.


1. System of a Down
Ο Tankian γνώρισε τον Malakian στο Αρμένικο σχολείο στο Λος Άντζελες όπου ήταν και συμμαθητές και αρχικά ξεκίνησαν ένα γκρουπ με το όνομα Soil. Λίγο καιρό αργότερα και με τις αλλαγές διάφορων drummer και bassplayer κατέληξαν στο όνομα System of a Down, το οποίο προήλθε από ένα ποίημα του Malakian "Victims of a Down". Μαζί οι System έβγαλαν 5 δίσκους και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στην Αμερική και όχι μόνο. Το 2006 η μπάντα ανακοίνωσε ότι θα πάρει μια ανάσα για 3 χρόνια τα οποία τελικά έγιναν 5 όπου και τελικά το reunion έγινε το 2011 με την ίδια όρεξη και περισσότερη ωριμότητα.


[ System of a down - Aerials ]


2.  Serj Tankian
Το 2007 ο Tankian "βγήκε" σόλο και μας θύμισε, και μας άρεσε, ότι κατάγεται από την Αρμενία και κατέχει εντελώς διαφορετικές μουσικές από αυτές που βγάζει η Αμερικάνικη μουσική βιομηχανία. Με τέσσερα προσωπικά άλμπουμ είχε έρθει η ώρα για το μαγικό comeback των System.


[ Serj Tankian - Lie Lie Lie ]


3. Axis of Justice
Οι Axis of Justice είναι μια μη κερδοφόρα οργάνωση που δημιουργήθηκε από τον Tankian και τον Tom Morello των Rage against the machine, μετά το Ozzfest το 2002 όπου οι φαν προωθούσαν ρατσιστικά σύμβολα και εικόνες. Σκοπός της οργάνωσης είναι να φέρει κοντά μουσικούς και φαν της μουσικής να παλέψουν μαζί για την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι Axis of Justice κυκλοφόρησαν ένα Live άλμπουμ το 2004 όπου συμμετείχαν πολλοί καλλιτέχνες της ροκ μουσικής σκηνής όπως ο Flea, ο Chris Cornell, ο Maynard James Keenan κ.α.


[ Axis of Justice - Where the streets have no name ]


4. Foo Fighters
Αρχικά λες πολύ περίεργος συνδυασμός αποκλείεται να κολλάνε αυτοί μαζί και όμως...Το 2007 στα video music awards του Mtv ανέβηκαν στην σκηνή και ερμήνευσαν το "Holiday in Cambodia" των Dead Kennedys. Ο Grohl είχε εκστασιαστεί τόσο πολύ που δεν είδαμε τη φάτσα του παρά μόνο στο τέλος που παραμέρισε το μαλλί για να αγκαλιάσει τον Tankian.


[ Foo fighters ft. Serj Tankian - Holiday in Cambodia ]


5. Buckethead
Ο μουσικός Buckethead έχει συμβάλλει σε πολλά μουσικά άλμπουμ πολλών καλλιτεχνών και έχει κυκλοφορήσει 36 στουντιακά άλμπουμ. Με τον Tankian και άλλους καλλιτέχνες έβγαλαν 2 άλμπουμ, το Enter the chicken" το 2005 και το Profanation (Preparation for a coming darkness) το 2008.


[ Buckethead ft. Serj Tankian & Ali - Coma ]


6. Wyclef Jean
Η rap συναντά το nu metal, μέσα από το δίσκο του Wyclef Jean "Carnival vol.II : Memoirs of an immigrant" ακούμε τον "immigrant" Serj να αναπολεί την πατρίδα του που άφησε εν καιρώ πολέμου στο κομμάτι "trouble again (riot)".


[ Wyclef Jean ft. Serj Tankian & Sizzla - Trouble again (Riot) ]


7. Mike Patton
Το 2008 ενώ ο Russel Crowe και ο Dicaprio κυνηγούσαν ο ένας τον άλλο στο έργο "Body of lies", ο Tankian και ο τραγουδιστής των Faith no more Mike Patton ένωσαν τις φωνές τους για το background OST της ταινίας στο κομμάτι "Bird's eye".


[ Serj Tankian ft. Mike Patton - Bird's Eye ]


8. Tony Iommy
Για το προσωπικό άλμπουμ του Iommi με συμμετοχή πολλών και μεγάλων καλλιτεχνών, έγινε και η συνεργασία με τον Tankian στο πέμπτο track του δίσκου "Patterns" το 2000.


[ Serj Tankian ft. Tony Iommi - Patterns ]


9. Limp Bizkit
Μέσα από το δεύτερο άλμπουμ των Limp Bizkit "Significant other", το οποίο έχει υπέροχες συνεργασίες μεγάλων μουσικών της ροκ σκηνής, προστέθηκε και το ντουέτο Tankian - Durst.


[ Limp Bizkit ft. Serj Tankian - Don't go off wandering ]


10. Deftones
Η alternative metal μπαντάρα Deftones συνεργάστηκαν με τον Tankian για ένα τραγούδι στο πέμπτο άλμπουμ τους "Saturday night wrist" το 2006. Ο Tankian κάνει "βαριεστημένα" φωνητικά σέρνοντας τη χαρακτηριστική φωνή του κατά τη διάρκεια του ρεφρέν.


[ Deftones ft. Serj Tankian - Mein ]


Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου