Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Η νονά του Punk!



Η Patricia Lee "Patti" Smith είναι η 65χρονη (πλέον) νονά της Punk μουσικής σκηνής, βραβευμένη ποιήτρια και καλλιτέχνης, λάτρης της τέχνης σε όλες τις μορφές της και τραγουδίστρια και frontwoman σε γκρουπ με το όνομά της. Γεννημένη στο Σικάγο και μεγαλωμένη στο New Jersey από γονείς μάρτυρες του Ιαχωβά, η μικρή Patti από ηλικία μόλις 12 χρονών δήλωσε πως: "ο Χριστός παίθανε για τις αμαρτίες κάποιων αλλά όχι για τις δικές της". Ασπάστηκε τον Βουδισμό του Θιβέτ τον οποίο βρήκε πιο κοντά στα γούστα της λόγω του διαλογισμού και της εσωτερικής εμβάθυνσης. Στα 21 της χρόνια γέννησε μία κόρη την οποία και έδωσε για υιοθεσία αλλά αργότερα μετά από μια σύντομη σχέση με τον πιανίστα των Blue Oyster Cult βρήκε την αγάπη και έκανε 2 παιδιά με τον κιθαρίστα των MC5  Fred "Sonic" Smith και αργότερα κιθαρίστα του γκρουπ της, η ίδια είπε πως: "ο λόγος που τον παντρεύτηκα είναι γιατί δε θα χρειαζόταν να αλλάξω το όνομά μου". Η Patti ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες της ροκ και όχι μόνο μουσικής σκηνής. Μία γυναίκα όχι και τόσο "καλή" στην εμφάνιση, με κοκαλιάρικο σώμα, άγρια χαρακτηριστικά, τραχιά φωνή από τα πολλά τσιγάρα, λαδωμένα ατημέλητα μαλλιά, αντισυμβατική μέχρι την τελευταία της σταγόνα!


1. Patti Smith group
Η Patti συγκέντρωσε την μπάντα της το 1974 και αμέσως ένα χρόνο μετά έβγαλε το πρώτο της άλμπουμ "Horses", οι φωτογραφίες του οποίου είναι επιμελημένες από τον Robert Mapplethrope παλιό έρωτα της Patti για αρκετό καιρό. Το 1977 με το άλμπουμ "Radio Ethiopia" ήρθε και η θρυλική "σαβούρα" επί σκηνής της Patti την ώρα που χόρευε στην Φλόριντα έπεσε και έσπασε αρκετά κόκαλα στο πίσω μέρος του λαιμού της. Το 1978 το πιο πετυχημένο άλμπουμ της "Easter" κυκλοφόρησε και μαζί περιείχε και το "Because the night" ένα τραγούδι που έγραψαν μαζί με τον Bruce Springsteen. Τέλος το "Wave"(1979) δεν γνώρισε τόση επιτυχία.


[ Patti Smith group - Dancing Barefoot ]


2. Patti returns
Μετά από ένα διάλειμμα 16 περίπου χρόνων αφιερωμένων στην οικογένειά της, η Patti επέστρεψε το 1996 με τον δίσκο "Gone again" και ένα κομμάτι tribute για τον Kurt Cobain "About a boy". Ακολούθησαν άλλα 4 άλμπουμ και το φετινό "Banga" με τραγούδι tribute στην Amy Whinehouse "This is the girl". Ξεκινώντας με tribute για έναν άντρα καλλιτέχνη και κλείνοντας με ένα tribute σε μια σπουδαία Αγγλίδα καλλιτέχνιδα η Patti δείχνει την ευαίσθητη πλευρά της και πως ο θάνατος και η θλίψη ενισχύει και τροφοδοτεί την ποίηση.


[ Patti Smith - About a boy ]


3. R.E.M.
Η συνεργασία ήρθε με τον δίσκο "New adventures in Hi-Fi" το 1996, για το τραγούδι "E-bow the letter" στο οποίο κάνει φωνητικά στο ρεφρέν και ερμήνευσε και αρκετές φορές live με τους R.E.M. επί σκηνής.


[ R.E.M. - E-bow the letter ]


4. Neil Young
πολλοί φαν της Patti αλλά και του Neil Young ήθελαν αυτή την καλλιτεχνική ένωση επι σκηνής. Ο Neil Young και φέτος μαζί με τους crazy horse και την Patti με το γκρουπ της περιοδεύουν για άλλη μια χρονιά μαζί.


[ Neil Young & Patti Smith - Helpless ]


5. Marlene Kuntz
Οι Marlene Kuntz είναι μια noise rock μπάντα από την Ιταλία, επηρεασμένη και εμπνευσμένη από τους  Sonic Youth. Τον Φεβρουάριο του 2012 μοιράστηκαν την σκηνή με την Patti στο Sanremo festival της Ιταλίας για να ερμηνεύσουν μαζί το τραγούδι "Impressioni di Settembre" και το δικό της "because the night".


[ Patti Smith & Marlene Kuntz - Impressioni de Settembre ]


6. Bruce springsteen
Ο δημιουργός της μεγαλύτερης εμπορικής επιτυχίας της Patti Smith "Because the night" δε θα μπορούσε να λείπει επί σκηνής συνοδεύοντας την με την κιθάρα του και την φωνή του όταν οι U2 κάλεσαν την Patti το 2005 να ερμηνεύσει ένα κομμάτι που σύμφωνα με τον Bono θα ήθελαν να είχαν γράψει αυτοί.


[ Patti Smith, Bruce Springsteen & U2 - Because the night ]


7. Carmen Consoli
Μαζί με την Ιταλίδα τραγουδίστρια και στιχουργό Carmen εμήνευσε το "Because the night" στο Τορίνο της Ιταλίας το 2010 στα πλαίσια του MTV days Torino.


[ Carmen Consoli & Patti Smith - Because the night ]


8. Johnny Depp 
Στο νέο άλμπουμ της Patti ο Johnny, εμφανώς επηρεασμένος από τον πρόσφατο χωρισμό αλλιώς δεν εξηγείτε αυτή η στροφή καριέρας - γλάστρας στο μουσικό χώρο, παίζει ντραμς και κιθάρα στο κομμάτι "Banga". Ο Johnny έχει συνοδέψει όμως και επί σκηνής την Patti μαζί με τον Eddie Vedder το 2007 στο κομμάτι "dancing barefoot".


[ Patti Smith, Eddie Vedder & Johnny Depp - Dancing barefoot ]


9. Blue Oyster Cult
την περίοδο που η Patti ήταν μαζί με τον πιανίστα των BOC Allen Lanier έγραψε το κομμάτι "Baby ice dog", "Debbie Denise" και αρκετά άλλα. Εκείνη την περίοδο η Patti σκεφτόταν σοβαρά να αναλάβει τον ρόλο της frontwoman στους Blue Oyster Cult για αυτό και βοήθησε στην συγγραφή πολλών τραγουδιών τους.


[ Blue oyster cult - Baby ice dog ]


10. Kevin Shields
Το βιβλίο της Patti έγινε αφορμή ο Kevin να βάλει μουσική επένδυση πάνω στην επαγγελία - διάβασμα της Patti από το βιβλίο της Coral Sea. Ένα βιβλίο αφιερωμένο στο φίλο της και φωτογράφο Robert Maplethroppe.


[ Patti Smith - coral sea ]


Συντάκτρια άρθρου: Cristina Corleone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου