Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ο πρίγκηπας του σκότους



Ο John Michael Osbourne ή κοινώς γνωστός ως Ozzy όπως τον φώναζαν από το δημοτικό, ήταν ο πρώτος frontman των θρυλικών Black Sabbath και μία από τις πιο "τρελές" φυσιογνωμίες της δεκαετίας. Γεννημένος στο Aston του Birmingham στην Αγγλία από πατέρα κατασκευαστή εργαλείων για την General Electric και μάνα πωλήτρια στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Lucas, ο μικρός Ozzy είχε δυσλεξία και προβλήματα μάθησης που οδήγησαν σε γενικά κακή μεταχείριση του από τους δασκάλους του. Με έξι αδέρφια και μένοντας σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Aston ο Ozzy από μικρός έψαχνε για δουλειά. Δούλεψε σε λατομείο, σαν μαθητευόμενος υδραυλικός και κατασκευαστής εργαλείων, σε εργοστάσιο αυτοκινήτων επισκευαστής στις κόρνες και εργάτης σε σφαγεία. Το 1967 σε ηλικία 17 χρονών γνωρίστηκε στο σχολείο με τον Tony Iommi και ξεκίνησαν μια μπάντα που θα άλλαζε για πάντα την ιστορία της μουσικής. Ο Ozzy όμως δεν έγινε τόσο γνωστός από τους Black Sabbath όσο οι Sabbath από αυτόν (το όνομα του γκρουπ βγήκε από την ταινία Black Sabbath του 1969 του Mario Bava). Το 1979 o Tony "απολύει" τον Ozzy από το γκρουπ, ο οποίος πέφτει σε κατάθλιψη με κατάχρηση πολλών ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ. Η γυναίκα του και "σωτήρας" τον περιμαζεύει και αναλαμβάνει χρέη μάνατζερ για την σόλο καριέρα του. Ozzfest, The Osbournes, Blizzard of Ozz, Battle of Ozzfest και άλλα τόσα θα ακολουθήσουν μετά την αποχώρησή του από τους Sabbath, αποδεικνύοντας πως οι προβολείς ήταν και παράμειναν στον Ozzy. Ένας "ψυχάκιας", με καρδιά παιδιού, χαρακτηριστική φωνή που σου τρυπάει τα αυτιά, "σατανιστής, νεκρόφιλος και αντιχριστιανικός" καταδικασμένος από την κοινή γνώμη, καταβροχθιστής νυχτερίδων και περιστεριών (σκηνικά που έγιναν με διαφορά ενός χρόνου 1982 και 1981 αντίστοιχα, το 1981 δάγκωσε και έκοψε το κεφάλι ενός περιστεριού από αυτά που θα άφηναν ελεύθερα μια δισκογραφική εταιρεία μετά το κλείσιμο της συμφωνίας τους), μα πάνω από όλα οικογενειάρχης, χαμογελαστός και παθιασμένος με ότι και να κάνει. Ο Ozzy είναι το παιδί που δε θα μεγαλώσει ποτέ, ένας καλλιτέχνης ειλικρινής και πραγματικός χωρίς ψιλά γράμματα και φανφάρες. 


1. Black Sabbath
Η μπάντα που γνωρίσαμε τον Ozzy και που αργότερα του έφαγε τη θέση ο αείμνηστος Dio των Rainbow. Πριν όμως φύγει ο Ozzy ολοκλήρωσε 10 χρόνια με τους black Sabbath και 8 άλμπουμ "δισκάρες"! Τα drugs και το αλκοόλ λέγεται ότι ήταν η αιτία που ο Tony δεν τον ήθελε άλλο στο γκρουπ, ο Ozzy ισχυρίζεται πως όλοι ήταν στην ίδια κατάσταση με αυτόν και απλά ο Tony ήταν πολύ καταπιεστικός και τον καθοδηγούσε πάντα μουσικά εκεί που ήθελε. 


[ Black Sabbath - Black Sabbath ]


2. Blizzard of Ozz
Μπορεί ο Ozzy να έφυγε με μία πικρία στα χείλη από τους Black Sabbath, ποτέ όμως δεν κατάφερε να βρει ησυχία στο κομμάτι του κιθαρίστα που θα συνόδευε το γκρουπ του. Η σκιά και "κατάρα" του Iommi ήταν πίσω από κάθε υποψήφιο.


[ Blizzard of Ozz - crazy train ]


3. Lita Ford
Η Lita Ford πρώην αρραβωνιαστικιά του Tony Iommi και πρώην κιθαρίστρια και τραγουδίστρια του group "Runaways" (μέλος του οποίου ήταν και η Joan Jett) ήταν και καλή φίλη με τον Ozzy και επίσης είχε για μάνατζερ την γυναίκα του Ozzy. Ένα βράδυ καθώς άραζαν και οι τρεις τους στο στούντιο, η γυναίκα του Ozzy έφυγε και οι δυο τους άρχισαν να τζαμάρουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το αποτέλεσμα ήταν το κομμάτι "close my eyes forever" το οποίο έφτασε στα Uk top ten.


[ Lita Ford ft. Ozzy Osbourne - Close my eyes forever ]


4. Zakk Wylde
Ο πρώην κιθαρίστας του Ozzy, Zakk και νυν μέλος των Black Label Society πήρε το κομμάτι "Stillborn" που αρχικά είχε τραγουδήσει ο Ozzy με τους Sabbath και το έκανε δικό τους βάζοντας τον Ozzy να του κάνει δεύτερα φωνητικά ενώ ο ίδιος τραγουδά σαν τον Ozzy. Το Videoclip σκηνοθετήθηκε από τον Rob Zombie και ενώ πολλοί περίμεναν τον Ozzy να εμφανίζετε σε αυτό τελικά απογοητεύτηκαν.


[ Black Label Society - Stillborn ]


5. Kelly Osbourne
Με ένα κομμάτι από το Vol. 4 των Black Sabbath, το πιάνο του οποίου είχε συνθέσει ο Tony Iommi, ο Ozzy και η κόρη του Kelly τραγούδησαν ντουέτο αλλάζοντας ελάχιστα του στίχους για να ταιριάζει στο σκηνικό πατέρα-κόρης. Εκείνη την εποχή στην Αγγλία το ατύχημα του Ozzy απασχολούσε τα μίντια και το συγκεκριμένο κομμάτι ήρθε την κατάλληλη στιγμή ώστε να εκτιναχθεί στο νούμερο ένα των Uk charts.


[ Kelly & Ozzy Osbourne - changes ]


6. Coal Chamber
Η nu metal μπάντα coal chamber συνεργάζονται στη διασκευή του κομματιού "Shock the monkey" του Peter Gabriel. Ο Ozzy κάνει φωνητικά στο ρεφρέν και εμφανίζεται και στο videoclip του τραγουδιού. 


[ Coal Chamber ft. Ozzy - Shock the monkey ]


7. Slash
Ο Slash φαν του Ozzy από 13 χρονών, πήγε στο σπίτι του Ozzy και τον θαύμαζε ώρες ολόκληρες να προσπαθεί να βάλει στίχους στην μουσική του και να δώσει ένα τόνο που μόνο ο Ozzy μπορεί. Το single ήταν να είναι από τα πρώτα του προσωπικού δίσκου του Slash το 2010 κάτι όμως που δεν έγινε γιατί και ο Ozzy τότε είχε βγάλει τον δικό του δίσκο. O στίχος "A loaded gun jammed by a rose, the thorns are not around your head, your ego cut you till you bled." λογικά ειπώθηκε ότι αναφέρετε στον Axl κάτι που διέψευσε ο Slash λέγοντας "it was an Ozzy thing".


[ Slash - crucify the dead ]


8. Rob Zombie
Δύο από τις πιο dark φιγούρες και φωνές ενώθηκαν στο άλμπουμ του Rob Zombie "The Sinister Urge" το 2001 στο κομμάτι "Iron head". Το άλμπουμ αυτό είναι το δεύτερο προσωπικό του Rob και φαίνεται πως ο Ozzy του έκανε καλό ποδαρικό μιας και το άλμπουμ σκαρφάλωσε στο νούμερο 8 του Billboard 200 album chart. 


[ Rob Zombie - iron head ]


9. Alice Cooper
Ο επίσης εκκεντρικός Alice τραγουδά και "συμβουλεύει" τους νέους μακρυά από τα ναρκωτικά στο "hey stoopid" και ο Ozzy κάνει μία περατζάδα σε videoclip και τραγούδι ίσα που τον παίρνεις μυρωδιά.


[ Alice Cooper - hey stoopid ]


10. Faith no more & Metallica
Το 1990 στο Hollywood Paladium όσοι βρέθηκαν κάτω από τη σκηνή αλλά και πάνω...δε πίστευαν ότι ζουν τέτοιο πάντρεμα. Faith no more να ανοίγουν με το "epic" και από το πουθενά να ξεπηδά ο Ozzy και να χτυπιέται στους ρυθμούς του "War pigs" με τον Hetfield των Metallica στην κιθάρα. Όταν ο "άρχοντας" λέει "clap your hands"...χρειάζεται να το πει; δε χρειάζεται να το πει γατάκια...


[ FNM & Hetfield & Ozzy - Epic & war pigs ]


Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου