Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Η μαυρομάλλα της Αγγλίας


Η Polly Jean Harvey γεννημένη στην Αγγλία και μεγαλωμένη σε μία φάρμα στο Dorset, μεγάλωσε να γίνει μια από τις σπουδαιότερες φωνές της Rock και όχι μόνο...Ποιήτρια, κιθαρίστρια, βιρτουόζος του πιάνου, του σαξόφωνου, του μπάσου και πολλών ακόμα οργάνων.  Η μούσα του Nick Cave και για μικρό σύντομο χρονικό διάστημα φιλενάδα του, ενέπνευσε τον Cave να γράψει τον δίσκο The boatman's call αφιερώνοντας της τραγούδια όπως "into my arms", "west country girl" και "black hair".  Η Harvey περιγράφει τον εαυτό της πολύ ήσυχο και ακόμα δεν έχει βρει την αγάπη που θα την κρατήσει για πάντα.  Ας ρίξουμε μια ματιά λοιπόν στις συνεργασίες της Polly μέχρι σήμερα.

1.  John Parish

Το 1988 η μόλις 19 χρονών Polly μπήκε στην μπάντα Automatic Dlamini, όπου και γνώρισε και έναν από τους μεγαλύτερους μετέπειτα συνεργάτες της John Parish.  Η Harvey παρείχε κιθάρα, σαξόφωνο και δεύτερα φωνητικά για το group η ίδια λέει πως δεν τραγουδούσε πολύ αλλά οι μέρες στους Automatic Dlamini της έδωσαν την ευκαιρία να γράψει δικά της τραγούδια και να μάθει να ερμηνεύει όπως της συμβούλευε ο Parish.  Η συνεργασία έληξε το 1991 με την Harvey έτοιμη πλέον να συντάξει την δική της μπάντα.


2.  PJ Harvey

Αναλαμβάνοντας πλέον τον ρόλο της frontwoman και ξέροντας πλέον τον ήχο που ήθελε να ακολουθήσει η πορεία της σαν καλλιτέχνη της rock, η Harvey ιδρύει τους PJ Harvey trio το 1991.  Το άλμπουμ τους Rid of me είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό της rock και όχι μόνο, η παραγωγή και συνεργασία με τον Steve Albini της έδωσαν ένα πιο grunge στυλ.  Η Polly συνέχισε την solo της καριέρα  μέχρι και σήμερα βγάζοντας ακόμα 3 άλμπουμ τα 2 από τα οποία έγιναν άλμπουμ της χρονιάς!


3.  Nick Cave

Το 1996 η Polly γνώρισε τον Nick και μια ερωτική αλλά και καλλιτεχνική ένωση ξεκίνησε δίνοντας το εκπληκτικό ντουέτο "Henry Lee" το οποίο συμπεριλαμβάνετε στο δίσκο του Cave "Murder Ballands".


4.  Tricky

Τον Μάιο του 1998 τραγούδησε το κομμάτι "broken homes" για τον δίσκο του επίσης Άγγλου καλλιτέχνη Tricky "Angels with dirty faces".


5.  Josh Homme

Στα στούντιο της "ερήμου" η Pj συναντήθηκε με τον Homme για να την ανάγκη 2 άλμπουμ του project του Homme "Dessert sessions vol.9 & vol.10".  Μαζί εμφανίστηκαν και στο video "Crawl home".


6.  Mark Lanegan

Οι πιο ερωτικές φωνές ενώθηκαν το 2004 για τις ανάγκες του δίσκου του Lanegan " Bubblegum".  Η Polly παρέχει δεύτερα φωνητικά στα τραγούδια "Hit the city", "Methamphetamine blues" και "Come to me".


7.  Thom Yorke

Για τις ανάγκες του άλμπουμ της PJ "Stories from the city, stories from the sea" δημιουργήθηκε και ένα καταπληκτικό ντουέτο "this mess were in" το 2000.  Ο Thom παρείχε και δεύτερα φωνητικά σε 3 ακόμα τραγούδια του δίσκου.


8.  Bjork

Όταν η πιο "περίεργη" φωνή της experimental rock σκηνής ενώνεται με την "σκοτεινή" πλευρά της Αγγλίας μας δίνουν ντουέτα όπως αυτό...2004 στα Brit awards η Polly με την Bjork διασκευάζουν το κομμάτι "Satisfaction" των Rolling Stones.


9.  Sparklehorse

Το 2001 συμμετείχε στο άλμπουμ των Sparklehorse, μιας Αμερικάνικης indie μπάντας, "It's a wonderful life" σε 2 τραγούδια του δίσκου "Eyepennies" και "Piano fire".


10.  Marianne Faithful

Το 2004 η Polly έκανε παραγωγή του δίσκου της Faithfull "Before the poison", όπου παίζει κιθάρα, κάνει δεύτερα φωνητικά και γράφει στίχους σε 5 από τα τραγούδια του δίσκου.


Συντάκτρια Άρθρου: Cristina Corleone










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου