Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Η ψυχή του...2-D

Ο Damon Albarn, γέννημα θρέμμα Άγγλος μεσαίας τάξης, μεγάλωσε για να γίνει ένας από τους καλύτερους frontman της δεκαετίας (4η θέση) σύμφωνα με το αγγλικό περιοδικό Q music το 2010.  Εμείς τον γνωρίσαμε και τον συμπαθήσαμε μέσα από το brit pop group "Blur" και μετέπειτα μέσα από την καρτουνίστικη εκδοχή του στους Gorillaz ως 2-D , άλλωστε παλιότερα ήταν και μίμος.  Τα ταλέντα και οι συνεργασίες του όμως πέρα από αυτά τα δύο group είναι αρκετά, ας δούμε λοιπόν ένα περιεκτικό top10.


1.  Graham Coxon


Οι Blur μαζί με τους αντίπαλους Oasis ξεκίνησαν τον "Πόλεμο της Britpop" στα chart της Αγγλικής μουσικής σκηνής.  Ο Damon μαζί με τον Coxon , κιθαρίστα, τραγουδιστή και στιχουργό, έδωσαν στους φαν 7 στουντιακά άλμπουμ μέχρι που χωρίστηκαν το 2003 για να ξανασμίξουν μετά από 9 χρόνια στα brit awards.  Εμφανίστηκαν και ερμήνευσαν αγαπημένα τραγούδια και έφυγαν με το αγαλματάκι για την καταπληκτική συνεισφορά τους στην μουσική.


2.  Jamie Hewlett

Το 1998 ο Damon μαζί με τον Jamie, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν την "virtual μπάντα" Gorillaz.  Ο Damon είναι ο μοναδικός "αληθινός" μουσικός του group και ο Jamie η διάνοια πίσω από τα cartoon και τα video clip αλλά καθώς και των live εμφανίσεων της μπάντας.  Η μπάντα αποτελείτε από τέσσερις χαρακτήρες, τον 2D (φωνητικά και keybord), τον Murdoc Niccals (μπάσο), τον Noodle (κιθάρα, keybord και φωνητικά) και τον Rasel Hobbs (drums).


3.  Tony Allen 

Μαζί με τον Αφρικανό drummer Tony, ο Damon ανέπτυξε καλλιτεχνικά την αγάπη του για την Αφρικανική μουσική σε ένα side project με τίτλο "Mali music" το 2002.


4.  Danger Mouse

Όταν η Αμερική ενώνει δυνάμεις με την Αγγλία μας δίνει δίσκους όπως το "The Good, the bad & the Queen".  Ο Damon μαζί με τον μπασίστα των Clash (Paul Simonon), τον κιθαρίστα των Verve/Gorillaz Simon Tong και τον drummer Tony Allen κάτω από την μουσική παραγωγή του Danger Mouse κατάφεραν να πάρουν άλλο ένα βραβείο για το καλύτερο άλμπουμ του 2007 στα Mojo awards. 


5.  Flea

Βάλε έναν Βρετανό, έναν κορυφαίο funky μπασίστα και έναν Αφρικανό drummer και έχεις τους Rocketjuice and the moon.  Ένα side project, supergroup του Damon που ιδρύθηκε και συντάχθηκε το 2008. 




6.  Massive Attack


Ο Damon έχει συμβάλλει σε αρκετά τραγούδια και άλμπουμ των Massive attack.  Έχει κάνει ένα remix για το τραγούδι "Angel", έχει κάνει δεύτερα φωνητικά σαν 2D στο τραγούδι "small time shot away" και πιο πρόσφατα συμμετείχε στο τραγούδι "Saturday come slow" στο άλμπουμ Heligoland του 2010.



7.  Fatboy Slim

Συμμετοχή σε ένα τραγούδι "Put it back together" στο δίσκο των Fatboy slim "Palookaville" το 2004.




8.  Nathan Haines


Μαζί με τον Νεοζηλανδό Τζαζίστα και σαξοφωνίστα Nathan, ο Damon ερμήνευσε το τραγούδι "FM" χρεώνοντας τον 2D για άλλη μία φορά.



9.  Dan the Automator

Ένας από τους παραγωγούς των  άλμπουμ των Gorillaz και συνιδρυτής μαζί με τον Mike Patton (των Faith no more) των Lovage, μετέτρεψαν για τις ανάγκες του δίσκου "Music to Make love to your old lady by" τον Damon σε Sir Thorne VII of the Cockfoster's Clan για τις ανάγκες του τραγουδιού-απαγγελία  Love that Lovage baby.



10.  Lana Del Ray


Το ευφυέστατο πρόσφατο remix που έκανε για το τραγούδι Αμερικανίδας, gangster version of Nancy Sinatra, Lana Del Ray τον καθιστά για άλλη μία φορά στους πιο ταλαντούχους μουσικούς των zeros!




Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου