Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ο κύριος William Lee και τα παραισθησιογόνα



Ο William S. Burroughs γεννημένος στο St. Louis του Missouri είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές, συγγραφείς της Αμερικής και ταυτόχρονα τόσο διεφθαρμένος και rock n roll που επηρέασε και ενέπνευσε πολλούς από τους καλλιτέχνες της Rock σκηνής.  Έχοντας σκοτώσει τη δεύτερη γυναίκα του παίζοντας Γουλιέλμο Τέλο (τοποθετώντας ένα ποτήρι στο κεφάλι της, η σφαίρα τη βρήκε στο μέτωπο) "κατά λάθος", περνώντας μόλις 13 μέρες φυλακής μιας και μιλάμε για Μεξικό και πολλά λεφτά από μέρος της οικογένειας του Burroughs, ο ίδιος νοσηλεύτηκε για αρκετό καιρό με ψυχολογικά και έπεσε με τα "μούτρα" στην αγαπημένη του συνήθεια...τα drugs.  Ο William πέθανε τελικά 83 χρονών από καρδιακή προσβολή έχοντας αφήσει πίσω του 18 νουβέλες, 6 συλλογές από μικρές ιστορίες και 4 συλλογές από δοκίμια παλεύοντας ταυτόχρονα μέχρι τέλους για να βρει το καλύτερο παραισθησιογόνο στη γη.  Η προσφορά του στη μουσική όμως είναι το κομμάτι που θα μας απασχολήσει σε αυτό το μίνι αφιέρωμα.  Πολλά γκρουπ πήραν το όνομά τους από τον burrougs τα βιβλία του ή τα ποιήματά του.  Όμως και ο ίδιος είχε συνεργαστεί με πολλούς rock καλλιτέχνες πριν πεθάνει, ας δούμε μερικούς από αυτούς.


1. R.E.M.


Ο Burroughs απαγγέλλει τους στίχους στο τραγούδι των R.E.M. "star me kitten" για τις ανάγκες του soundtrack των X-files.



2.  Ministry


Το 1992 ηχογράφησε μαζί με τους ministry το "quick fix" για το single των ministry Just one fix (όπου και εμφανίζεται και στο videoclip).  Επίσης έφτιαξε το εξώφυλλο του single.






3.  Nirvana


Την ίδια χρονιά με τους Ministry έγινε και η συνεργασία με τους Nirvana.  Ο Cobain μεγάλος θαυμαστής του Burroughs παίζει αρχικά ένα ριφ βασισμένο στο "Silent night" και έπειτα ένα ριφ βασισμένο στο "Anacreon in Heaven" ενώ ο Burroughs απαγγέλλει για το EP The "priest" they call him.  Στο εξώφυλλο του cd ο Krist Novocelic εμφανίζεται ως παπάς.



4.  U2


Εμφανίζεται κουστουμαρισμένος να σπρώχνει ένα καροτσάκι supermarket με ένα τεράστιο προβολέα μέσα του στο τέλος του videoclip των u2 "last night on earth".



5.  Doors


Ο Burroughs θαύμαζε την ποιητική ικανότητα του Jim καθώς έχει απαγγέλλει πολλά από τα ποιήματα του Morrison.  Ένα από αυτά το "Is everybody in?" συμπεριλήφθηκε στη συλλογή των Doors το 2000 Stoned immaculate: the music of the Doors με τον Burroughs να απαγγέλλει και την φωνή του jim σε loop με την μουσική των Doors.



Συντάκτρια άρθρου : Christina Corleone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου