Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Η "μαγευτική" φωνή του Seattle

Ο Chris Cornell γιος φαρμακοποιού και λογίστριας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Seattle σε μία οικογένεια με 5 αδέρφια, 2 εκ των οποίων ακολούθησαν και την δική του κλίση, τη μουσική.  Στην ηλικία των 9 γνώρισε τους Beatles, βρίσκοντας εγκαταλελειμμένους δίσκους τους σε ένα γειτονικό υπόγειο.  Πέρασε μία περίοδο 2 χρόνων ακούγοντας Beatles καθώς όπως υποστηρίζει ο ίδιος λόγω της εσωστρέφειας του η μουσική τον βοηθούσε να αποβάλει το άγχος που του προκαλούσαν οι άνθρωποι γύρω του.  Πριν ανακαλύψει την βελουδένια φωνή του δούλευε σαν πωλητής σε μαγαζί με θαλασσινά και αργότερα σαν βοηθός σεφ.  Οι φωνές από το Seattle μας έχουν αποδείξει ότι κάτι μαγικό συμβαίνει σε όποιον μεγαλώνει σε αυτή την περιοχή και ο chris Cornell δεν ήταν η εξαίρεση!  Ας δούμε όμως ένα γρήγορο top ten εμφανίσεων του Chris.




1.  Soundgarden
Σχηματίστηκαν όταν ο Chris ήταν μόλις 20 χρονών, ο ίδιος έπαιζε drums και τραγουδούσε κάτι που όμως σταδιακά έγινε δύσκολο να συνεχιστεί και έτσι το group πήρε τον Matt Cameron των Skin Yard για drummer ο οποίος έγινε και ο βασικός drummer του group.  Οι Soundgarden σαν παιδιά της Sub Pop και του Seattle απέκτησαν αμέσως μεγάλη φήμη επωφελούμενοι από το τότε ξεπήδημα της grunge σκηνής που ηγήθηκαν οι Nirvana.  Διήρκησαν 9 χρόνια και έδωσαν στο κοινό τους 5 στουντιακά άλμπουμ, διέλυσαν το 1997 και επανενώθηκαν το 2010 όπου ετοίμασαν ήδη ένα κομμάτι "Live to rise" για το soundtrack της ταινίας Avengers Assemble. 


[ Soundgarden - burden in my hand ]


2.  Chris Cornell
Ένα χρόνο μετά την διάλυση των Soundgarden ο Cornell ακολούθησε σόλο καριέρα.  Στο πρώτο του προσωπικό άλμπουμ "Euphoria morning" συνεργάστηκε με 2 μέλη από την μπάντα Eleven.  Συνέχισε σόλο μέχρι το 2000 και ξανά το 2007.  Η καρδιά του όμως πάντα ανήκε σε μπάντες για αυτό και η σόλο καριέρα του δε κράτησε για πολύ.


[ Chris Cornell - You know my name ]


3.  Audioslave
Όταν ο Zack de la Rocha έφυγε από τους Rage against the machine τα μέλη του group έψαχναν για έναν frontman όπου και τον βρήκαν στο πρόσωπο του Chris.  Ο Cornell δούλευε τότε το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ όπου και το άφησε στην άκρη για να συνεργαστεί με τον Tom Morello, τον Tim Commerford και τον Brad Wilk.  Ο Morello εντυπωσιάστηκε από την εκπληκτική φωνή και τον τρόπο που έδεσαν από τη πρώτη στιγμή με τον Chris.  Το group κράτησε 6 χρόνια και έδωσε 3 στουντιακά άλμπουμ "Audioslave", "Out of Exile" και "Revelations".  Ο Cornell άφησε το group καθώς τα υπόλοιπα μέλη προσπαθούσαν επανένωση των Rage against the machine και ο Morello ήταν απασχολημένος με την προσωπική του solo καριέρα. 


[ Audioslave - be yourself ]


4.  Temple of Dog
Το soupergroup με μέλη από αυτό που θα λεγόταν αργότερα "Pearl Jam" δημιουργήθηκε σαν tribute για τον χαμό του φίλου και συγκάτοικου του Chris, Andrew Wood τραγουδιστή των Mother Love Bone, που πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης την προηγούμενη χρονιά.  Δύο από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες φωνές του Seattle ένωσαν δυνάμεις για τον κοινό τους φίλο Andrew και το αποτέλεσμα σίγουρα άγγιξε τον "παράδεισο".  Τα reunion των Temple of dog ακολουθούσαν το ένα το άλλο, 2003, 2009 και 2011 στην επέτειο των 20 χρόνων των Pearl Jam.


[ Temple of Dog - Say hello to heaven ]


5.  Alice Mudgarden 
Μία σύμπτυξη των ονομάτων των group Alice in chains, Mudhoney και Soundgarden για ένα κοινό EP με τίτλο "Sap" όπου ακούστηκε το τραγούδι "Right turn".


[ Alice Mudgarden - right turn ]


6.  M.A.C.C.
Ο Chris μαζί με μέλη των Temple of dog συνεργάστηκαν με το όνομα M.A.C.C για το tribute album "Stone free: A tribute to Jimi Hendrix" για ένα τραγούδι "Hey baby (Land of the new rising sun).


[ M.A.C.C. - Hey baby (land of the new rising sun) ]


7.  Screaming Trees
Έκανε παραγωγή και back vocals για το πέμπτο άλμπουμ των Screaming Trees "Uncle Anesthesia".  Άλλη μία δουλειά με δύο από τις πιο μαγευτικές φωνές εν τη ενώσει, Mark Lanegan και Chris Cornell.


[ Screaming trees - beyond this horizon ]


8.  Alice Cooper  
Το 1994 συνεργάστηκε με τον Alice Cooper για το εικοστό του άλμπουμ "The Last temptation" κάνοντας δεύτερα φωνητικά σε δύο τραγούδια "stolen prayer" και "unholy war" στο οποίο έγραψε και τους στίχους.


[ Alice Cooper - stolen prayer ]


9.  Slash
Τον Απρίλιο του 2010 μαζί με τον Slash έγραψαν και ερμήνευσαν το τραγούδι "Promise" για τις ανάγκες του προσωπικού selftitled δίσκου του Slash.


[ Slash - Promise


10.  Carlos Santana
Για το 21ο στουντιακό άλμπουμ του Carlos Santana, "Guitar heaven: the greatest guitar classics of all time",  ο Chris διασκευάζει το "Whole lotta love" των Led Zeppelin.


[ Carlos Santana - Whole lotta love ]


Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου