Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Η "Τσιρίδα" της Ισλανδίας

Η Bjork είναι μια σοπράνο τραγουδίστρια από το Reykjavik της  Ισλανδίας.  Το ηλεκτρονικό στυλ της μουσικής της απόκτησε φήμη και αναγνωρισιμότητα από πολλά είδη μουσικής.  Η ιδιαιτερότητα της φωνής της αναγνωρίστηκε αρχικά από τον δάσκαλο μουσικής της, ο οποίος την ηχογράφησε και έστειλε το δείγμα της δουλειάς της όταν ήταν μόλις 11 χρονών στο μοναδικό τότε σταθμό της Ισλανδίας RUV τραγουδώντας το "I love to love" της Tina Charles.  Το τραγούδι αμέσως αναμεταδόθηκε και η ίδια υπέγραψε συμβόλαιο για το πρώτο της άλμπουμ με το όνομά της.  Πολιτικά ενεργή, ακτιβίστρια, λάτρης και υποστηρίκτρια της χώρας της, μάνα 2 παιδιών, ηθοποιός αλλά και μοντέλο για αρκετές καμπάνιες ρούχων η πλέον 46χρονη Bjork έχει προσφέρει πολλά στο χώρο της μουσικής και όχι μόνο...


1. Tappi Tikarass  
Ως έφηβη η Bjork ήταν μουσικά επηρεασμένη από την punk μουσική σκηνή.   Εκεί γύρω σχηματίστηκαν οι Jam-80 όπου αργότερα πήραν το όνομα Tappi Tikarass ( όπου στα αγγλικά σημαίνει Cork the bitch's ass).  Το group δημιουργήθηκε το 1981 και διαλύθηκε το 1983 δίνοντας μόνο ένα άλμπουμ, το "Miranda".


[ Tappi Tikarass - Hrollur ]


2.  KUKL
Το όνομα της μπάντας που σημαίνει μαγεία στα ισλανδικά, σχηματίστηκε μετά την διάλυση των Tappi Tikarass.  Οι KUKL έβγαλαν δύο άλμπουμ, The Eye και Holidays in Europe, και το στυλ τους ήταν επηρεασμένο από Gothic-rock με μία δόση αναρχοπάνκ.  Ενώ ήταν και η πρώτη φορά που οι τσιρίδες και έντονες αλλαγές στη φωνή της Bjork άρχισαν να γίνονται η ταυτότητά της.


[ KUKL - Anna


3.  Sugarcubes
Αμέσως μετά τη διάλυση των KUKL ήρθαν οι Sugarcubes να γεμίσουν το κενό.  Το group έγινε πολύ δημοφιλές στην Αγγλία και αργότερα και στην Αμερική λόγω της altenative επιρροής τους αλλά και της δουλεμένης πλέον και ιδιαίτερης φωνής της τραγουδίστριας τους.


[ Sugarcubes - Birthday ]


4.  Bjork
Έχοντας πλέον κεντρίσει το ενδιαφέρον του Αγγλικού και Αμερικάνικου κοινού η Bjork ξεκίνησε για την μακροχρόνια solo καριέρα της που κρατάει μέχρι και σήμερα.  Με 8 προσωπικά album, αμέτρητες διακρίσεις, μοναδικές live εμφανίσεις και εκκεντρικές δηλώσεις και ντυσίματα.


[ Bjork - it's oh so quiet ]


5.  Tricky
Πλέον γνωστή από το πρώτο της solo single "Human behaviour" η Bjork κατάφερε να συνεργαστεί με αρκετά μεγάλα ονόματα της Αγγλικής μουσικής σκηνής.  Ένα από αυτά ο γνωστός Άγγλος μουσικός και παραγωγός Tricky.  Η Bjork εμφανίζετε σε δύο τραγούδια από το δίσκο "Nearly God", "Keep your mouth shut" και "Yoga".


[ Tricky - Yoga ]


6.  David Arnorld
Ο πασίγνωστος Άγγλος συνθέτης soundtracks όπως του James Bond, Godzilla, Independence day, Stargate και πολλών άλλων ταινιών, συνεργάστηκε με την Bjork για τις ανάγκες του soundtrack της ταινίας "The young Americans".  Το αποτέλεσμα ένα διαμάντι της Rock το "Play dead".


[ Bjork - Play dead ]


7.  Plaid
Το ηλεκτρονικό ντουέτο Plaid, χρησιμοποίησε την Bjork στο άλμπουμ τους "Not for threes" για το τραγούδι "Lilith".


[ Plaid - Lilith ]


8.  Thom Yorke
Φανατικός θαυμαστής της, ο τραγουδιστής των Radiohead είχε δηλώσει παλιότερα ότι το  "Unravel" είναι ένα από τα όμορφα τραγούδια που έχει ακούσει ποτέ και πως ήθελε να το διασκευάσει (το οποίο και έγινε για τις ανάγκες ενός webcast).  Τελικά η συνεργασία δεν άργησε να έρθει, για τις ανάγκες του soundtrack της ταινίας του Lars von Trier όπου πρωταγωνιστεί η Bjork "Dancer in the dark" δημιουργήθηκε το ντουέτο "I've seen it all".  Με στίχους του Ισλανδού ποιητή Sjon και του Lars von Trier.


[ Thom Yorke & Bjork - I've seen it all ]


9.  Antony & the Johnsons
Για τις ανάγκες του τέταρτου στουντιακού δίσκου του Antony Hegarty "Swanlights" το 2010, η Bjork τραγουδά μαζί με τον Antony το "Fletta".  Το Swanlights είναι ένα εκπόνημα του Antony τριών χρόνων δουλειάς μουσικής και καλλιτεχνικής, όπως φωτογραφίες, πίνακες, κολάζ και ποίησης.


[ Antony & the Johnsons ft. Bjork - Fletta ]


10.  Dirty Projectors
Το Αμερικάνικο indie-experimental group Dirty Projectors μαζί με την Bjork έπαιξαν live το 2009 για φιλανθρωπικό σκοπό 7 τραγούδια για τη διάσωση της θαλάσσιας ζωής.  Το 2010 το EP Mount Wittenberg Orca βγήκε και σε cd.


[ Dirty Projectors & Bjork - All we are ]


Συντάκτρια άρθρου: Cristina Corleone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου