Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Ο σωστός τρόπος για να γευτείτε μία μπύρα

Το πρώτο μέλημα μας για να δοκιμάσουμε μία μπύρα είναι το σερβίρισμά της στην κατάλληλη θερμοκρασία για το στυλ της.  Οι πολύ παγωμένες ale χάνουν πολλά από τα σύνθετα αρώματα τους καθώς και από την γεύση τους, ενώ οι ζεστές μπύρες δεν είναι αυτό που περιμένει κανείς καθώς εμφανίζουν γεύσεις που δεν θα θέλαμε να υπάρχουν, ενώ χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους στο ποτήρι.

Κοιτάξτε την!
πρέπει να έχει άψογη εμφάνιση.  Να έχει καθαρό, φωτεινό και λαμπερό χρώμα, είτε είναι μαύρη, είτε έχει καστανές ανταύγιες, είτε είναι ξανθιά και να μην περιέχει ίζημα ή κατακάθια, εκτός εξαιρέσεων, όπως οι θολές σιταρένιες μπύρες (Hefe Weisse).  Επιστρέψτε πίσω μία θολή και χωρίς ζωντάνια βαρελίσια μπύρα.  Ο δε αφρός είναι πολύ σημαντικός για την μπύρα.  Πλούσιος, λεπτός ή κρεμώδης, ανάλογα με το στυλ της πρέπει να στέκεται στο ποτήρι και να μην εξαφανίζεται όπως οι λεμονάδες.  Οι φουσκάλες του αφρού πρέπει να παραμένουν στα τοιχώματα του ποτηριού καθώς αυτό αδειάζει.


Μυρίστε την!
Ο καλύτερος τρόπος για να μυρίσει κανείς την μπύρα είναι με το ποτήρι μισογεμάτο.  Αυτό επιτρέπει τον γρήγορο στροβιλισμό της.  Τοποθετήστε το χέρι σας πάνω από το ποτήρι για να αιχμαλωτίσετε τα αρώματα της, στριφογυρίστε την και πάρετε μια βαθιά εισπνοή.  Αφιερώστε χρόνο για να τα προσδιορίσετε.  Σύντομα θα μάθετε να ξεχωρίζετε το άρωμα του λυκίσκου σε μια κλασσική pale ale, τα αρώματα της καμμένης σοκολάτας σε μια stout ή την μπανάνα από μια σιταρένια weisse μπύρα.  Οποιαδήποτε άσχημη μυρωδιά είναι αιτία απόρριψης της μπύρας.
Πιες την!
Πιείτε αργά την πρώτη σας μεγάλη γουλιά για να καταλάβετε το "σώμα" της μπύρας ή την πυκνότητά της και να αισθανθείτε διαφορετικές γεύσεις στην γλώσσα.  Την γλυκύτητα της βύνης θα την νιώσετε στο μπροστινό μέρος της και την πικράδα του λυκίσκου στο πίσω μέρος καθώς καταπίνετε την μπύρα.  Έτσι θα μάθετε να εκτιμάτε την επίγευσή της.  
Οι μπύρες έχουν τα δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά και πολυπλοκότητα που προέρχονται από το στυλ, τα συστατικά και την συνταγή.  Δοκιμάζοντας θα μάθετε να ξεχωρίζετε το στυλ.  Την μπύρα την απολαμβάνουμε μόνη της ή με φαγητό.  Πειραματιστείτε και σύντομα θα γίνεται ειδήμονες στο να συνδυάζετε διαφορετικές μπύρες με διαφορετικά φαγητά.


Πηγή: Beer Catalog 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου