Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Μαχητής του...αέρα




Ο Dave Eric Grohl γεννημένος το 1969 είναι ο frontman των foo fighters και drummer των Them crooked vultures.  Σαν πρώην drummer των Nirvana και ένας από τα βασικά μέλη του group ακολούθησε και κυνήγησε την πορεία του σαν άλλος Cobain αλλά με περισσότερο χιούμορ, ανάλαφρη μουσική,  τρελές εμφανίσεις σε videoclip και φυσικά σαν υποστηριχτής των «χαζών μαχητών» εμφανίσεις σε ταινίες και μουσικές συνεργασίες που δε πίστευες ότι θα τον δεις.  Ξεκινάμε λοιπόν ένα tribute στον πλέον «ψημένο» καλλιτέχνη Grohl και στις δέκα  καλύτερες συνεργασίες του μέχρι και σήμερα.




 1.  Peter  Stahl

Ο Dave αντικατέστησε τον drummer των Scream, Kent Stax, μετά την αποχώρηση του ίδιου από την μπάντα το 1986.  Ο Grohl ήταν μόλις 17 χρονών και για να μπεί στην μπάντα είπε ψέμματα ότι ήταν 20.  Οι Scream προς μεγάλη του έκπληξη τον έβαλαν στην μπάντα μέχρι το 1990 χαρίζοντας στον Dave πολλές συναυλίες και 2 στουντιακά άλμπουμ.  Σε  ένα εκ των οποίων, το Fumble, ο Grohl  κάνει και lead vocals στο κομμάτι «Gods look down».





2.  Kurt Cobain

Οι Scream διέλυσαν το 1990 μετά από την αποχώρηση του μπασίστα και ο Grohl μη ξέροντας τι να κάνει τηλεφώνησε στο φίλο του Buzz Osborne, frontman των Melvins, και εκείνος του έδωσε το τηλέφωνο του Krist Novoselic.  Ο Dave μετακόμισε στο Seattle όπου μετά από μερικές πρόβες εντάχθηκε και επίσημα στους Nirvana.




3.  Dave Grohl

Οι foo fighters ήρθαν μετά τον θάνατο του Cobain το 1994 και μια μακράν αναζήτηση ταυτότητας και καριέρας του Grohl, καθώς ταλαντευόταν στη θέση του frontman σε δικό του group ή του drummer σε άλλα συγκροτήματα.  Απορρίπτοντας tom Petty και Pearl Jam συνέθεσε μαζί με τον κιθαρίστα των Nirvana Pat Smear και δύο μέλη από τους Sunny Day Real Estate τους “χαζούς μαχητές” μία μπάντα που βγάζει ακόμα δισκάρες!!





4.  Jaz Coleman

Ο Grohl σαν μεγάλος φαν των Killing Joke και παρ όλη την έκπληξη των φαν των Nirvana, λεγόταν ότι είχαν κατηγορηθεί από τους Killing  Joke για κλοπή της έναρξης του “Come as you are” (1992) από το τραγούδι τους “Eighties” (1984), έπαιξε drums για τον δεύτερο selftitled δίσκο τους “Killing Joke” το 2003.





5.  Lemmy Kilmister

Κατά την διάρκεια των Zeros (2000s) o Grohl  πέρασε ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του παλεύοντας στο γκαράζ του σπιτιού του για την γέννηση ενός metal project που θα συμπεριλάμβανε αγαπημένους του καλλιτέχνες στα φωνητικά.  Έτσι το  Probot έγινε πραγματικότητα το 2004 με Lemmy από Motorhead, Conrad CronosLant από Venom, King Diamond, Scott Weinrich και Max Cavalera από Sepultura.



6.  Jack Black

Ο σατανάς grohl παίζει τα καλύτερα drums-κιθάρα της κόλασης και του σύμπαντος για τις ανάγκες της ταινίας “Pick of destiny”  το 2006.  Νωρίτερα όμως το 2002 είχε συμμετάσχει στο δίσκο tribute των Tenacious D για το κομμάτι “Tribute”.





7.  Josh Homme

Για τις ανάγκες του δίσκου των Queens of the stone age Songs for the deaf” ο Grohl πήρε και πάλι την θέση του drummer θυμίζοντας στους φαν του το λόγο που τον αγάπησαν την πρώτη φορά.






8.  Josh Homme – John Paul Jones

Ο Grohl απολαμβάνοντας τη θέση πίσω από τα drums όταν την κιθάρα και τα φωνητικά τα καθοδηγεί ο φίλος του πλέον Josh και παρέα με τον John δημιούργησαν τους Them Crooked Vultures το 2009.





9.  Juliette Lewis

Το 2006 ηχογράφησε όλα τα drums για το άλμπουμ της Juliette Lewis & The Licks “Four on the floor”.




10.  Paul McCartney

Ίσως στην προηγούμενη ζωή του να ήταν «σκαθάρι» μόνο έτσι εξηγείτε όλη αυτή η αφοσίωση στον Paul και οι αμέτρητες εμφανίσεις του σε συναυλίες στην Αγγλία για κουλτουριάρικους λόγους και ανθρώπους, καθώς και αναβίωσης κομματιών των Beatles.  Όταν ο Paul καλεί…ο Grohl είναι έτοιμος για όλα!!


Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone

1 σχόλιο: