Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

"Χαμένος"...στη μουσική του τρέλα!!


Ο Beck Hansen, είναι ο γνωστός σόλο τραγουδιστής που όλοι γνωρίσαμε με το γνωστό single "Loser". Από τότε με εφτά δίσκους στο ενεργητικό του δε κατάφερε να φύγει από τη σκιά του Loser και πλέον το όνομά του είναι ταυτόσημο με τη συγκεκριμένη επιτυχία. Ο Beck όμως είναι ένας καλλιτέχνης που γράφει χιουμοριστική μουσική με φωνητικά κολάζ, σε indie, alternative, latin, blues, country και hip hop ρυθμούς και επιρροές. Έχει κάνει την παραγωγή αρκετών δίσκων άλλων καλλιτεχνών και έχει συνεργαστεί με άλλους τόσους. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια με ξανθά καρέ (όπως τον γνωρίσαμε) και τώρα κοντοκουρεμένα μαλλιά και καπέλα συνήθως πάνω από αυτά, παλιότερα έπαιζε μουσική στο δρόμο με τον frontman των Presidents of the USA. Παιδί όπως και πολύ άλλοι, χωρισμένων γονιών με μισή Σκοτσέζικη και μισή Σουηδική καταγωγή μεγάλωσε αυτοδίδακτος παίζοντας και μαθαίνοντας μόνος του αρκετά μουσικά όργανα φτιάχνοντας έτσι μια μικρή μουσική τρέλα και παρωδία. Ο Beck έχει δύο παιδιά με την γυναίκα του και ηθοποιό Marissa Ribisi και είναι πιστοί και οι δύο της Σαϊεντολογίας. Η μουσική πάντα όμως μιλάει καλύτερα...πάμε να δούμε λοιπόν τον Beck επί το έργο.

1. Jack White
Στο άλμπουμ του Beck "Guero" έχει συνεργαστεί με τον πρώην frontman των Whte Stripes στο τραγούδι "Go it alone" στο οποίο ο Jack White παίζει μπάσο.

[ Beck - Go it alone ]

2. Pink
Μαζί με τον Orbit έγραψαν το τραγούδι "feel good time" για το soundtrack της ταινίας "Charlie's angels: full throttle" το οποίο τραγούδησε η ποπ σταρ Pink.

[ Pink - Feel good time ]

3. The lonely island
Στον δίσκο του comedy hip hop γκρουπ The lonely island "Turtleneck & chain" κάνει φωνητικά στο τραγούδι "attracted to us".

[ The lonely island ft. Beck - attracted to us ]

4. Charlotte Gainsbourg
Έγραψε μέρος των στίχων και την μουσική στο άλμπουμ "IRM" της Γαλλίδας ηθοποιού Gainsbourg και τραγουδά μαζί της ντουέτο το "Heaven can wait".

[ Charlotte Gainsbourg & Beck - Heaven can wait ]

5. Bat for lashes 
Για τις ανάγκες του soundtrack της ταινίας "Twilight saga: Eclipse" συνεργάστηκε με την Αγγλίδα Bat for lashes στο τραγούδι "Let's get lost".

[ Beck & Bat for lashes - Let's get lost ]

6. Tobacco
Στο δίσκο του ηλεκτρονικού μουσικού Tabacco "Maniac meat" εμφανίζεται σε δύο tracks "fresh hex" και "grape aerosmith".

[ Tobacco ft Beck - Fresh hex ]

7. Jamie Lidell
Στο πέμπτο άλμπουμ "Compass" του Άγγλου καλλιτέχνη Jamie Lidell συνεισφέρει στο τραγούδι "Coma chameleon" και κάνει και την παραγωγή του δίσκου. 

[ Jamie Lidell ft Beck - Coma chameleon ]

8. Seu Jorge
Με τον Βραζιλιάνο και μουσικό Seu Jorge συνεργάζονται στο δίσκο "Red Hot + Rio 2" για φιλανθρωπικό σκοπό και τα έσοδα πάνε στην οργάνωση Red hot organization για τα θύματα του AIDS.

[ Beck & Seu Jorge - Tropicalia ]

9. Thurston Moore
Με την frontwoman Moore των Sonic Youth συνεργάζεται στο σόλο δίσκο της "Demolished thoyghts" κάνοντας την παραγωγή και συμβάλλοντας με φωνητικά, κιθάρα, μπάσο και synths.

[ Thurston Moore - Circulation ]

10. Record Club
Ένα πρωτότυπο πρότζεκτ του Beck στο οποίο συνεργάστηκε με πολλούς και διάφορους καλλιτέχνες με σκοπό να διασκευάσει γνωστά άλμπουμ εξ ολοκλήρου από την αρχή. Μέχρι στιγμής το Record club αριθμεί πέντε άλμπουμ "The velvet underground & Nico" των Velvet underground, "Songs of Leonard Cohen" του Cohen, "Oar" των Skip spence, "Kick" των Inxs και "Yanni live at Acropolis" του Yanni.

[ Beck ft St. Vincent - never tear us apart ]

Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου