Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ο "ορισμός" του Grunge


Ο Kurt Donald Cobain ήταν ο frontman των Nirvana που ξεκίνησε την grunge σκηνή και έβαλε το Seattle στο χάρτη αναδεικνύοντας και βοηθώντας πολλές μπάντες όπως τους φίλους του Sonic Youth. Είναι μέλος του club των "27" καθώς πέθανε σε ηλικία 27 χρονών όπως και ο Jimi Hendrix, η Janis Joplin, ο Jim Morrison και άλλοι. Ο Kurt έχει Ιρλανδική και Γερμανική καταγωγή και μεγάλωσε μαθαίνοντας μουσική και τραγουδώντας σε ηλικία 2 χρονών. Όμως το διαζύγιο των γονιών του του στέρησε κάθε όρεξη για κοινωνικότητα και έσβησε το χαμόγελο από το πρόσωπο του. Η ντροπή που ένιωθε για τους γονείς του και το γεγονός ότι δεν ανήκε σε μία νορμάλ οικογένεια είχε ως αποτέλεσμα να γίνει απόκληρος στο σχολείο και να κάνει παρέα με gay για να μην ασχολούνται μαζί του. Ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ ομοφυλόφιλος αλλά έλεγε πως "πρέπει να έχω gay ψυχή". Ο βίαιος πατριός του και η δεύτερη οικογένεια του πατέρα του τον έκαναν να απομακρυνθεί από τους γονείς του και να ζήσει για αρκετό διάστημα στο δρόμο σαν άστεγος. Οι εμπειρίες του τα πρώιμα αυτά χρόνια αποτυπώθηκαν στιχουργικά στο δίσκο "Nervermind". Το 1990 γνώρισε την προβληματική, ατίθαση frontwoman των Hole Courtney Love και ένα χρόνο μετά παντρεύτηκαν και απέκτησαν και μία κόρη. Ο Cobain παρ όλη την ευτυχία που βίωνε με την κόρη στο πλευρό του, ο εθισμός στα ναρκωτικά και τα χάπια που έπαιρνε για τους χρόνιους στομαχικούς πόνους που είχε τον οδήγησαν να δώσει τέλος στη ζωή του. Αν και οι φήμες γύρω από την αυτοκτονία ή δολοφονία του Cobain οργιάζουν και πολλοί θέλουν την χήρα ως αυτουργό του πρόωρου θανάτου του, τίποτα δε είναι σίγουρο και τίποτα δεν έχει αποδειχθεί παρόλο που όπως λένε "δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά". Ως συνέχεια του προηγούμενου αφιερώματος της Courtney Love σαν έτερον ήμισυ ας δούμε κάποιες συνεργασίες και από τον Kurt.

1. William S. Burroughs
Το 1993 ο Kurt συνεργάζεται με τον Αμερικανό συγγραφέα παίζοντας το "Silent night" παράφωνα καθώς ο Burroughs απαγγέλλει το "To anacreon in heaven".

[ William S. Burroughs ft Kurt Cobain - The priest they called him ]

2. Earth
Στο live album της μπάντας Earth "Sunn amps and smashed guitars" ο Kurt τραγουδάει μαζί με την Kelly Canary το "Divine and bright".

[ Earth ft Kurt Cobain - Divine and bright ]

3. Mark Lanegan
Στο ντεμπούτο άλμπουμ του Mark, μιας από τις πολύ ξεχωριστές φωνές της Seattle σκηνής, κάνει δεύτερα φωνητικά στα τραγούδια "Down in the dark" και "Where did you sleep last night".

[ Mark Lanegan - Down in the dark ]

4. Meat Puppets
Οι φίλοι του Kurt και ένα από τα αγαπημένα του συγκροτήματα ανέβηκαν στην σκηνή του Mtv unplugged για να επενδύσουν μουσικά το "Lake of fire".

[ Nirvana - Lake of fire ]

Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου