Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Το "Ιγκουάνα" της πανκ!!


Ο James Newell Osterberg Jr. είναι ο γνωστός frontman των Stooges με το όνομα Iggy Pop. Φανατικός οπαδός του Jim Morrison, ερμήνευε στη σκηνή χωρίς μπλούζα, επιδεικνύοντας τα απόκρυφα μέρη του, μιλώντας προκλητικά και υιοθετώντας έτσι και το όνομα της περσόνας του. Ο Iggy, που είναι συντόμευση για την λέξη iguana (μιας και έπαιζε παλιά σε γκρουπ που το έλεγαν iguanas) είναι το αντίστοιχο παρατσούκλι του Jim Morrison, The lizard king. Παρόλο που οι Doors ήταν πιο διάσημοι και πετυχημένοι εκείνη την περίοδο, ο Iggy επέμενε στο punk, ανακάλυψε το stage diving και κοβόταν στην σκηνή με γυαλιά από μπουκάλια. Κατάφερε να ξεπεράσει την εξάρτησή του και κέρδισε την μάχη των ναρκωτικών κάτι που δεν κατάφερε να κάνει το είδωλό του Jim και οι Doors του πρότειναν την θέση του στη σκηνή κάτι που αρνήθηκε. Το άγριο παιδί του Μίσιγκαν και η μπάντα που διέλυε και επανένωνε χρονιά τη χρονιά κέρδισαν μια θέση στο Rock n roll hall of fame το 2010, θυμίζοντας στους παλιότερους ότι ο πατέρας του Punk είχε μεγάλη πορεία στην ιστορία της μουσικής και τα τραγούδια και οι συμμετοχές του στα μουσικά δρώμενα είναι και πολλά και αξιόλογα. Αυτός όμως που ανέδειξε τον Iggy, τον στήριξε στη πάλη του με τα ναρκωτικά και τον "τάιζε" δόξα και φήμη όταν δεν τον κοίταγε κανείς ήταν ο φίλος και μουσικός David Bowie. Τα χρόνια που συναντήθηκαν και συγκατοίκησαν στο Βερολίνο έδωσαν στον Iggy την σόλο καριέρα ενός σταρ. Ο Iggy έχει παντρευτεί παρόλα αυτά τρεις φορές και έχει ένα γιο. Μαζί με τον Johnny Depp, τον Jim Jarmusch και τον τατουατζή Jonathan Shaw έχουν ίδια δαχτυλίδια, με μία νεκροκεφαλή και ασορτί τατουάζ (όλοι εκτός του Iggy). Ο γυμνασμένος γερόλυκος με τους κοιλιακούς και τα μπράτσα που θα ζήλευε και ο 20άρης συνεχίζει να πηγαίνει κόντρα στη φύση, να ανεμίζει τα ξανθά του μαλλιά και να κάνει κωλοδάχτυλο σε όσους του λένε ότι γέρασε...Όσοι δεν έχετε ζήσει τον Iggy να ερμηνεύει απλά δε ξέρετε τι πάει να πει "ντίβα" επί σκηνής, χωρίς μεικαπ, χωρίς κουστούμια, γυμνόστηθος με αίματα παντού να βουτάει το μικρόφωνο πλέον στον κόσμο και να ερμηνεύει "I wanna be your dog" ξανά και ξανά και ο κόσμος να φωνάζει κι άλλο!! Πάμε να δούμε κάποιες συνεργασίες του Jimmy, όπως τον φωνάζουμε οι κολλητοί του φίλοι.

1. White Zombie
Στο τρίτο άλμπουμ των White Zombie "La Sexorcisto: Devil music, vol. 1" ο Iggy απαγγέλλει ένα ηχογραφημένο λόγο στο τραγούδι "Black sunshine".

[ White Zombie - Black sunshine ]

2. Goran Bregovic
Για το soundtrack της ταινίας που πρωταγωνιστεί ο φίλος του Johnny Depp "Arizona dream" κάνει φωνητικά σε τρία τραγούδια τα "in the deathcar", "tv screen" και "get the money".

[ Iggy Pop - In the deathcar ]

3. Buckethead
Στο δεύτερο άλμπουμ του κιθαρίστα Buckethead "Giant robot" κάνει φωνητικά στα τραγούδια "Buckethead's toy store" και "Post office buddy".

[ Bucketheat ft. Iggy Pop - Buckethead's toy store ]

4. Green day
Στον δίσκο του Iggy "Skull ring" υπάρχει και η συνεργασία του με το punk rock group Green day στο τραγούδι "my private hell".

[ Iggy Pop ft. Green day - My private hell ]

5. Peaches
Με την Peaches συνεργάστηκαν στον δίσκο του Skull ring στο τραγούδι "Rock show" αφού πριν είχαν συνεργαστεί στο κομμάτι της Peaches "kick it" από τον τρίτο δίσκο της του 2003 "Fatherfucker".

[ Peaches ft. Iggy Pop - Kick it ]

6. Kesha
Στο δεύτερο άλμπουμ της Kesha ο Iggy την κάνει pop πανκιό για ένα track "dirty love" στο δίσκο Warrior.

[ Kesha ft. Iggy Pop - Dirty love ]

7. Kate Pierson
Το τραγούδι που καθιέρωσε τον Iggy και μία από τις πετυχημένες και πολυσυζητημένες συνεργασίες του.  Το τραγούδι "Candy" είναι ένα ντουέτο με την Kate Pierson των B52's και βρίσκεται στο σόλο άλμπουμ του Iggy "Brick by brick".

[ Iggy Pop & Kate Pierson - Candy ]

8. Danger Mouse
Στο άλμπουμ του Ιταλού παραγωγού Danger Mouse και Sparklehorse "Dark night of the soul" κάνει φωνητικά στο τραγούδι "Pain".

[ Danger Mouse & Sparklehorse ft. Iggy Pop - Pain ]

9. Asian Dub Foundation
Στο έκτο άλμπουμ των Asian Dub foundation "Pankara" κάνει φωνητικά σε μία επανεκτέλεση του κομματιού των Sex Pistols "No fun".

[ Asian Dub Foundation ft. Iggy Pop - No fun ]

10. Ryuichi Sakamoto
Στο άλμπουμ του Ιάπωνα Ryuichi "Neo Geo" το 1987 κάνει φωνητικά στο τραγούδι "Risky".

[ Ryuichi Sakamoto ft. Iggy Pop - Risky ]

Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου