Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ο "γιατρός" των Blues!!


Ο Malcolm John Rebennack Jr. ή κοινώς γνωστός ως Dr John είναι ο Αμερικανός από την Νέα Ορλεάνη πιανίστας, στιχουργός, κιθαρίστας και τραγουδιστής. Έχει αφήσει το στίγμα μου στην blues, jazz και rock n roll σκηνή με το μουσικό του ταλέντο αλλά και με τις αλλόκοτες εμφανίσεις του. Γεννημένος από πατέρα ιδιοκτήτη δισκοπωλείου, από μικρός άκουγε jazz και στην ηλικία των 13 χρόνων γνώρισε τον Professor Longhair μία φιγούρα που θα αποτελέσει έμπνευση για την γέννηση του  Dr. John. Με το σχολείο δε τα πήγαινε καλά και μεγαλώνοντας σε μία κακόφημη συνοικία έμπλεξε από μικρός με τα ναρκωτικά κάνοντας εμπόριο (κάτι που συνηθίζεται στις συνοικίες της Βαλτιμόρης), διεύθυνε μπουρδέλο και διαχειριζόταν παράνομη κλινική εκτρώσεων. Εθισμένος στην ηρωίνη από την εφηβεία του, ξεκίνησε παίζοντας κιθάρα και μετά τον τραυματισμό του παράμεσου από το δεξί του χέρι (έφαγε ξώφαλτση σφαίρα στην προσπάθειά του να προστατέψει τον τραγουδιστή του συγκροτήματος του) ξεκίνησε να παίζει μπάσο και αμέσως μετά πιάνο. Η μανία του και αγάπη για τα voodoo της Νέας Ορλεάνης τον επηρέασε βαφτίζοντας τον πρώτο του δίσκο Gris Gris (που είναι ένα φυλαχτό που προστατεύει από τα voodoo) και μετακομίζοντας στην Νέα Υόρκη μετονομάστηκε σε Dr John από ένα γιατρό που είχε έρθει στην Νέα Ορλεάνη από την Αϊτή σαν πνευματικός και φαρμακευτικός γιατρός που υποστήριζε ότι είχε 15 γυναίκες και 50 παιδιά, και είχε λατρεία με τα ερπετά. Ο Dr John έχει μια ιστορία γεμάτη πιο μικρές ιστορίες που για να τις πεις όλες δε φτάνει ένα μόνο αφιέρωμα. Σκοπός όμως του άρθρου δεν είναι τόσο η πορεία όσο η μουσική και ο Dr John έχει αφήσει μεγάλη κληρονομιά πίσω του τόσο σαν μουσικός όσο και σαν τραγουδιστής. Οι συνεργασίες του στα 72 χρόνια της ζωής του πολλές. Για να μην πλατειάζω όμως άλλο ας δούμε ένα σύντομο top 10 συνεργασιών.

1. Dan Auerbach
Η μεγάλη επιστροφή του "γιατρού" με την συνεργασία του Dan Auerbach των Black Keys στην κιθάρα στο νέο του άλμπουμ "Locked down" έβαλε και την νεολαία στον κόσμο του Dr John και της μουσικής του τρέλας!!

[ Dr. John - Revolution ]

2. Etta James
Το 1986 στο Chicago ανέβηκε στη σκηνή συνοδεύοντας την Etta James με την κιθάρα του στο κομμάτι "Groove me".

[ Etta James and Dr John - Groove me ]

3. Hugh Laurie
Στο άλμπουμ του ηθοποιού Hugh Laurie "Let them talk" έπαιξε πιάνο και τραγούδησε το "After you've gone".

[ Hugh Laurie ft Dr John - After you've gone ]

4. Rolling Stones
Στο τραγούδι των Rolling Stone "Let it loose" το 1972 παίζει πιάνο.

[ Rolling stones - Let it loose ]

5. Van Morrison
Το 1977 ήταν συμπαραγωγός στο άλμπουμ του Van Morrison "A period of transition" και έπαιξε πιάνο και κιθάρα στο τραγούδι "it fills you up". Δυστυχώς δεν υπάρχει σχετικό video όσοι πιστοί μπορείτε να ακούσετε το άλμπουμ!

6. Christina Aguilera
Μία από τις ωραιότερες φωνές της ποπ που δυστυχώς τραγουδά εμπορικά τραγούδια και σπάνια απολαμβάνουμε σε σοβαρές δουλειές, τραγούδησε το "Merry Christmas, baby" στην εκπομπή του Letterman το 2000 συνοδευόμενη από τον Dr John στο πιάνο και στα φωνητικά.

[ Christina Aguilera & Dr John - Merry Christmas, baby ]

7. Lou Reed
Το 1997 εμφανίστηκε στο single του Lou Reed "Perfect day" για φιλανθρωπικό σκοπό μαζί με άλλους καλλιτέχνες.

[ Lou Reed ft Various artists - Perfect day ]

8. Spiritualized
Το 1997 παίζει πιάνο στο 17άλεπτο τραγούδι των Spiritualized "Cop shoot cop" στο δίσκο τους "Ladies and Gentlemen we are floating in space".

[ Spiritualized - Cop shoot cop ]

9. The Meters
Μαζί με τους "The Meters" βγάζει το 1973 το άλμπουμ "In the right place".

[ Dr John - Right place wrong time

10. Eric Clapton
Το 1969 ο Dr John συμμετείχε στο "supersession" άλμπουμ "Music from free Creek" στο τραγούδι "No one knows" μαζί με τον Eric Clapton και άλλους. Η συνεργασία τους όμως συνεχίστηκε και επί σκηνής σε αρκετά live.

[ Dr John & Eric Clapton - How long ]

Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου