Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ο "άπιστος" τρελός...Μιχάλης!


Ο Michael Allan "Mike" Patton είναι ο μουσικός, τραγουδιστής και frontman γνωστός μέσα από το γκρουπ faith no more και όχι μόνο...η πολυτάλαντη πλευρά του, η πηγαία τρέλα του, τα ουρλιαχτά του και η εκκεντρική του εμφάνιση είναι ένα από τα λίγα χαρακτηριστικά της πολύπλευρης περσόνας του. Οι συνεργασίες του σαν μουσικός και παραγωγός με άλλους καλλιτέχνες από όλα σχεδόν τα είδη μουσικής άπειρες! Μιλάει άψογα Ιταλικά καθώς η πρώτη του γυναίκα ήταν Ιταλίδα  με την οποία χώρισε το 2001 και από τότε είναι σόλο λόγο του μεγάλου φόρτου εργασίας όπως είπε "είναι δύσκολο να δεις οτιδήποτε με το πρόγραμμα των συναυλιών, αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο να κάνεις κόκα και να πηδάς π@@@ες κάθε βράδυ. Τώρα αυτό είναι μία δουλειά πλήρης απασχόλησης." Έχει δανείσει την φωνή του σε τέρατα, κραυγές και στην φωνή του σκότους σε παιχνίδια (μιας και είναι φανατικός gamer) και ταινίες. Το reunion με τους Faith no more κράτησε μέχρι και φέτος με πολλές συναυλίες ανά τον κόσμο με τον Patton να τραγουδάει το Evidence στα Ιταλικά και τα Πορτογαλικά στις αντίστοιχες χώρες. Με το δεξί χέρι παράλυτο από ένα ατύχημα πάνω στη σκηνή με ένα κομμένο μπουκάλι που του έσκισε τον τένοντα  συνεχίζει να παίζει και να συνθέτει τραγούδια μιας και όπως λέει μπορεί κανονικά να του κουνήσει αλλά δεν αισθάνεται ούτε πόνο ούτε χάδι. Γεννημένος στο Eureka της Καλιφόρνια η γενέτηρά του μας απαντάει με ειρωνικό τρόπο για όλα τα αλλόκοτα και άκρως εμπνευσμένα καλλιτεχνικά του ταλέντα και την διεστραμμένη ικανότητα να μετατρέπει το ουρλιαχτό σε μελωδία και την μελωδία σε κραυγή αγωνίας. Οι στίχοι του αν και βαθυστόχαστοι δεν έχουν κάποιο νόημα όπως λέει ο ίδιος όσο η μουσική που μιλάει στα αυτιά του και τα λόγια έρχονται μέσα από τις νότες να συμπληρώσουν το σύνολο. Mike Patton ένας άνθρωπος με χιούμορ, κανιβαλισμό, τρέλα και πολλά κιλά καλλιτεχνικής μαγείας. Ας δούμε ένα γρήγορο top ten από τις πραγματικά ατελείωτες συνεργασίες του.

1. Mr Bungle
Η πρώτη μπάντα του Patton Που ξεκίνησε όταν πήγαινε ακόμα γυμνάσιο και συνέχισε για λίγο καιρό ακόμα και ενώ βρισκόταν στους faith no more. Μία συνεχής διαμάχη με τον frontman των Red hot chili peppers Antony Kiedis του στοίχισε την αφαίρεσή τους από πολλές συναυλίες σε όλη την Ευρώπη.

[ Mr Bungles - squeeze me macaroni ]

2. Tomahawk
Το alternative experimental metal Supergroup Tomahawk είναι μία συνεργασία που ξεκίνησε το 2000 και κρατά μέχρι σήμερα, ανάμεσα στον Mike, τον πρώην κιθαρίστα των The Jesus lizard DuaneDenison, τον ντράμερ των Helmet John Stanier και τον μπασίστα των Melvins Kevin Rutmanis.

[ Tomahawk - God hates a coward ]

3. Fantomas
Οι Fantomas είναι ένα avant-garde metal soupergroup δημιούργημα του Mike ο οποίος μαζί με τον κιθαρίστα των Melvins Buzz Osborne, τον μπασίστα των Mr Bungle και αρχικά τον ντράμερ των Sepultura που αρνήθηκε την θέση και την πήρε μετά χαράς ο ντράμερ των Slayer Dave Lombardo. Το γκρουπ παίζει κυρίως Themes για ταινίες τρόμου.

[ Fantomas - Rosemary's baby ]

4. Lovage
Το γκρουπ ηγείτο ο καλλιτέχνης Dan the Automator και ο Patton μαζί με την Jennifer Charles κάνουν φωνητικά, ενώ ο Kid Koala παίζει πικάπ και samples. Μία trip hop, downtempo δουλειά με συμβουλές για το "πως να κάνεις έρωτα στην γυναίκα σας".

[ Lovage - book of the month ]

5. The Dillinger escape plan
Η math core μπάντα the dillinger escape plan κυκλοφόρησε το 2002 το EP "Irony is a deadscene" με την συμμετοχή του Patton στα κύρια φωνητικά, τα samples, τα κρουστά και το αρμόνιο.

[ The dillinger escape plan - come to daddy ]

6. Peeping Tom
Ένας δίσκος πρότζεκτ του Patton γεμάτος με συνεργασίες από καλλιτέχνες όπως οι Massive attack, η Norah Jones, οι Dub Trio, ο Kool Keith και άλλοι. Ο Mike δήλωσε πως αν άκουγε ποτέ ράδιο κάπως έτσι θα έπρεπε να ακούγεται.

[ Peeping Tom - Your neighborhood spaceman ft. Massive attack ]

7. Team Sleep
Το κομμάτι "Kool aid party" με τον Patton στα φωνητικά και την Melissa Auf der Maur (πρώην μέλος των Hole και των Smashing Pumpkins) στο μπάσο δεν κατάφερε τελικά να μπει στο ντεμπούτο δίσκο των team Sleep το 2005 και αφέθηκε στα χέρια του internet να κάνει τον γύρω του κόσμου δίνοντας ανατριχίλες σε όλους τους οπαδούς του Patton.

[ Team Sleep - Kool aid party ]

8. Mondo Cane
Με την ιταλική ορχήστρα Mondo Cane ο Patton έκανε αρκετές Live εμφανίσεις στην Ιταλία τραγουδώντας ιταλικά τραγούδια της δεκαετίας του 50, ντυμένος σαν αδύνατος νονός!

[ Mike Patton & Mondo Cane - full show 12/06/2008 ]

9. The Qemists
Στο άλμπουμ των The Qemists του 2009 "Join the Q" ο Mike κάνει φωνητικά στο τραγούδι "Lost weekend".

[ The Qemists - Lost weekend ]

10. Sepultura
Στο EP της βραζιλιάνικης thrash μπάντας Sepultura "Tribus" ακούγεται η φωνή του Patton στο κομμάτι "the waste" .

[ Sepultura ft. Mike Patton - the waste ]

Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου