Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Το "κοριτσάκι" με το...πιάνο


Η Tori Amos (Myra Ellen Amos στο πραγματικό όνομα) είναι η βιρτουόζος του πιάνου με alternative επιρροές και πάντα με κάποιο κόνσεπτ να ακολουθεί όλες τις δουλειές της. Μεγαλωμένη στο Νιούτον της Νότιας Καρολίνας ξεκίνησε να παίζει πιάνο από δύο χρονών και μπήκε με πλήρη υποτροφία στην ηλικία των πέντε στο Peabody Conservatory of Music στο Μέριλαντ της Βαλτιμόρης. Η υποτροφίας κόπηκε στην ηλικία των 11 λόγω της τάσης της και της λατρείας της για την ροκ σκηνή και την αδυναμία της να μην μπορεί να διαβάζει από την παρτιτούρα. Στα 13 της ο πατέρας της έγινε ιερέας και την συνόδευε στα live της σε gay και piano bars.  Στο γυμνάσιο ένας φαν της την ακολουθεί μετά από μια συναυλία της, την βιάζει και της απειλεί τη ζωή με ένα μαχαίρι. Το περιστατικό αυτό θα την κάνει κουρέλι για αρκετό καιρό αλλά αναλογισμένη ότι γλίτωσε μετά από μια τέτοια επίθεση και την ανάγκη του βιαστή της για ναρκωτικές ουσίες θα δημιουργήσει την οργάνωση RAINN(Rape, Abuse & Incest National Network) για να βοηθήσει θύματα βιασμού και να ενισχύσει την ανάγκη των θυμάτων για στήριξη και απελευθέρωση από το βάρος και το τραύμα που και η ίδια βίωσε και μοιράστηκε μέσω της μουσικής της, όπως στο ποιητικό "me and a gun". Τα τραγούδια της μιλούν για θρησκευτικές αναζητήσεις, σεξουαλικές αφυπνίσεις  βιασμό, πορνογραφία, μισογυνισμό, μαζοχισμό, ομοφυλοφιλία και οτιδήποτε άλλο θεωρείτε ταμπού και όχι με ένα μοναδικό τρόπο και μία φωνή που πολλές φορές βγαίνει ξερά μέσα από σφιχτά κλεισμένα δόντια και άλλες φορές αιωρείται στον αέρα σαν εξωτικό. Μάνα μίας κόρης την οποία γέννησε στα 37 της χρόνια, η 49άχρονη πλέον Tori είναι μια από τις πολύ ιδιαίτερες φυσιογνωμίες της alternative rock σκηνής με φαν που δεν την εγκαταλείπουν ποτέ! Ας δούμε 10 από τις καλύτερες συνεργασίες της...

1. Y Kant Tori Read
Στην ηλικία των 23 χρονών η Tori έφτιαξε το γκρουπ Y Kant Tori Read αναφορά στα χρόνια που βρισκόταν στο Peabody και έπαιζε τραγούδια στο πιάνο ακούγοντάς την μελωδία χωρίς να διαβάζει την παρτιτούρα. Το γκρουπ έβγαλε ένα μόνο δίσκο με την Tori εμφανώς επηρεασμένη από την μόδα των 80's να ποζάρει στο εξώφυλλο σαν την αδερφή του Bon Jovi.

[ Y Kant Tori Read - Cool on your island ]

2. Fatboy slim - David Byrne
Το 2010 συμμετέχει φωνητικά σε δύο τραγούδια στον δίσκο συνεργασίας μεταξύ Fatboy slim και David Byrne "Here lies love". Στο "You'll be taken care of" και στο ντουέτο "why don't you love me" μαζί με την Cindy Lauper.

[ Tori Amos & Cindy Lauper - Why don't you love me ]

3. Maynard James Keenan
Το 1997 σε ένα live concert στην Νέα Υόρκη η Tori ανέβασε στη σκηνή μαζί της τον Maynard λέγοντας πως όποτε αισθάνεται άσχημα φωνάζει τον αγαπημένο της φίλο James και της τραγουδάει νανουρίσματα.

[ Tori Amos & Maynard James Keenan - Muhammad my friend ]

4. Damien Rice
Στο όγδοο άλμπουμ της Tori "The Beekeeper" ο Ιρλανδός μουσικός Damien κάνει φωνητικά στο τραγούδι "the power of orange knickers".

[ Tori Amos ft. Damien Rice - The power of orange knickers ]

5. Tom Jones
Το πρώτο single από το δίσκο "Spirit in the room" του Tom Jones "i wanna get back with you" είναι μια ερωτική μπαλάντα με την βελούδινη φωνή της Tori να χορεύει στα αυτιά σαν νεράιδα ηρεμώντας ψυχή και μυαλό.

[ Tom Jones ft. Tori Amos - i wanna get back with you ]

6. Ferron
Η Καναδή μουσικός της folk σκηνής Ferron, φιλοξένησε στο πέμπτο άλμπουμ της "Phantom center" την τότε άγνωστη Tori στα δεύτερα φωνητικά στο τραγούδι "harmless love".

[ Ferron - Harmless love ]

7. Al Stewart
Το 1988 η Tori συμμετέχει σε δύο bonus tracks του δίσκου "Last days of the century" του Al Stewart. Δυστυχώς δεν υπάρχει διαθέσιμο βίντεο από αυτή τη συνεργασία...

8. Robert Plant
Το 1995 για τις ανάγκες ενός tribute album "Encomium" στους Led Zeppelin, ο Robert Plant μαζί με την Tori ερμηνεύουν το "down by the seaside".

[ Robert Plant & Tori Amos - Down by the seaside ]

9. Sandra Bernhard
Στο δίσκο της ηθοποιού και τραγουδίστριας Sandra Bernhard "without you i'm nothing" το 1987 η Tori χαρίζει κραυγές και δεύτερα φωνητικά στο τραγούδι του Prince "Little red corvette". Δυστυχώς το youtube δεν έχει βίντεο ούτε για αυτό...

10. BT
Το 1996 ο μουσικός παραγωγός-dj BT κυκλοφόρησε το single-hit "blue skies"με την Tori στα φωνητικά το οποίο έκανε πάταγο στην Αγγλία.

[ BT ft. Tori Amos - Blue skies ]

Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου