Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ο σάτυρος με το..."εργαλείο"


Ο 48χρονος Maynard James Keenan είναι ο γνωστός frontman της alternative-progressive metal μπάντας "Tool", στιχουργός, μουσικός, ηθοποιός σε πολλούς guest ρόλους σε σειρές και ταινίες και παραγωγός κρασιού μιας και διαθέτει ολόκληρο κελάρι σπίτι του και υλικά για την παραγωγή κάθε χρόνο δικής του ποικιλίας. Γεννημένος στο Οχάιο από πατέρα καθηγητή σε σχολείο, οι γονείς χώρισαν όταν ήταν μόλις τεσσάρων χρονών και ο πατέρας του μετακόμισε στο Μίσιγκαν αφήνοντας τον μικρό James με την μάνα του. Η μάνα του παντρεύτηκε ξανά σύντομα αναγκάζοντας τον James να μεγαλώσει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που τον καταπίεζε και τον εμπόδιζε να εκφράσει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Στην ηλικία των 17 εντάχθηκε στον στρατό επηρεασμένος από μία ταινία του Bill Murray "The stripes" με στόχο να πάρει το G.I. Bill (οικονομικά προνόμια για βετεράνους) για να μπει στην σχολή καλών τεχνών που ήθελε. Το παρατσούκλι Maynard το απόκτησε κατά την διάρκεια του στρατού, τον οποίο και παράτησε όταν απολύθηκε για να ακολουθήσει μουσικά καριέρα. Έχει ένα 17χρονο γιο που έκανε και δεύτερα φωνητικά στο "Thirteen step" των A perfect circle, με την διαζευγμένη γυναίκα του και είναι μόνος του από τότε. Ο James είναι γνωστός για την ιδιόμορφη προσωπικότητα του, την τάση του για απομόνωση και την απέχθεια του για το πως συμπεριφέρονται στους superstars. Ο ίδιος λέει πως όλο αυτό είναι υπερβολικό και κάποτε μοίραζε επαγγελματικές κάρτες που έλεγαν "Jesus H. Christ" τονίζοντας τον υπερβολικό θαυμασμό που δείχνει ο κόσμος στους rockstars. Η φωνή του γλυκιά σαν "μέλι" και άλλες φορές σκληρή και αυστηρή καταλαμβάνει τα πιο σκοτεινά σημεία της σκηνής για να τα βρει με τον εαυτό της και να εκφράσει απόλυτα τα πιο βαθιά συναισθήματα των στίχων. Η περσόνα του στη σκηνή εμφανίζετε συχνά με περούκες, τεράστια γυαλιά, βαμμένος μπλε, φορώντας μάσκες κινέζικου θεάτρου, κολάν και μοϊκάνες. Οι συνεργασίες του Keenan βασίζονται στη διαστροφή του για μουσική και φάρσα προς τη ζωή σαν άλλος σάτυρος προκαλεί και γελάει με ότι συμβαίνει γύρω του απολαμβάνοντας αυτό που κάνει και το κάνει καλά! Ας δούμε ένα τοπ συνεργασιών....

1. A Perfect Circle (APC)
Οι APC είναι το alternative metal rock group που σχημάτισαν το 1999 ο James Keenan με τον τεχνικό κιθάρας των Tool Billy Howerdel. Το συγκρότημα έβγαλε 4 δίσκους μέχρι το 2004 και μετά από μία παύση 4 χρόνων το reuninion έγινε και επιβεβαιώθηκε μέσω twitter τον Αύγουστο του 2010 "οι APC τινάζουν τις σκόνες από πάνω τους".

A Perfect Circle - Weak and powerless ]

2. Puscifer
Είναι ένα side project του James το οποίο θα μπορούσε να είναι και ψευδώνυμο του για την σόλο καριέρα του. Κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ "V is for vagina" και "Condition of my parole" παίζοντας τα τραγούδια σου σε θέατρα και σκηνές με ηθοποιούς όπως η Mila Jovovich.

[ Puscifer - REV 22:20 ]

3. 30 seconds to mars
Στο ντεμπούτο άλμπουμ των 30 seconds to mars ο James κάνει φωνητικά στο τραγούδι "Fallen".

[ 30 seconds to mars - Fallen ]

4. Axis of Justice
Για τις ανάγκες του μη κερδοσκοπικού σκοπού Axis of Justice που έχουν ιδρύσει ο Tom Morello με τον Serj Tankian για τα δικαιώματα των μουσικών, συμμετέχει σε δύο τραγούδια του δίσκου "Axis of Justice: concert series vol. 1". "Where the streets have no name" με τους Flea, Serj Tankian και άλλους και  "(What's so funny 'bout) peace. love and understanding" με τον Chris Cornell.

[ James Maynard Keenan & Chris Cornell - (what's so funny 'bout) peace, love and understanding ]

5. Deftones
Στο τρίτο άλμπουμ των Deftones το 2000 "White pony" ο James κάνει φωνητικά στο τραγούδι "Passenger" και το κομμάτι θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται σε άλμπουμ των Tool.

[ Deftones - Passenger ]

6. Rage against the machine
Το 1992 στο ντεμπούτο ομότιτλο άλμπουμ των Rage against the machine ο James κάνει φωνητικά στο τραγούδι "Know your enemy".

[ Rage against the machine - know your enemy ]

7. The Melvins
Το 2000 εμφανίζεται στο άλμπουμ των Melvins "Cry baby" μαζί με τους Tool στο τραγούδι των Melvins "Divorced".

[ Tool & Melvins - divorced ]

8. David Bowie
Για τις ανάγκες του σάουντρακ του Underworld ο James κάνει φωνητικά στο τραγούδι "Bring me the disco king" μαζί με τον μοναδικό Bowie.

[ David Bowie ft. James Keenan - bring me the disco king ]

9. Alice in chains
Στις συναυλίες λόγω του reunonion των Alice in chains παρευρέθηκε και ο James για την συναυλία που έγινε για τα θύματα του τσουνάμι το 2005 και μοιράστηκαν μαζί την σκηνή ερμηνεύοντας τα "Them bones", "Man in the box" και "Rooster".

[ Alice in chains ft. James Maynard Keenan - Them Bones ]

10. Green Jelly
Το 1993 συμμετείχε στο δίσκο της comedy rock μπάντας "Cereal Killer soundtrack" τραγουδώντας με τσιριχτή "ψεύτικη φωνή" κάνοντας το γουρουνάκι τα λόγια "not by the hair of my chinny chin chin" στο τραγούδι "Three little pigs".

[ Green Jelo - Three little pigs ]

Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου