Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Ο "μπλε Ρωμαίος" με τα κομμένα dreadlocks


Ο Leonard Albert "Lenny" Kravitz, είναι ο Νεοϋορκέζος Αμερικανός τραγουδιστής, στιχουργός, συνθέτης και ηθοποιός κοινώς γνωστός και ως "Romeo blue" και αργότερα ως Lenny Kravitz όπως ήταν και το όνομα που πήρε από τον θείο του που πέθανε στο πόλεμο της Κορέας σε ηλικία 20 χρονών μαχόμενος εναντίον των Κινέζων και προστατεύοντας μεγάλο μέρος της διμοιρίας του. Ο Lenny από μητέρα ηθοποιό σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές και πατέρα παραγωγό ειδήσεων στο NBC δε θα μπορούσε να μην ακολουθήσει καλλιτεχνικής φύσεως επάγγελμα. Οι μουσικές που μεγάλωσε ήταν gospel, soul, funk,blues και opera. Το αγαπημένο του γκρουπ σαν παιδί ήταν οι Jackson 5. Μεγαλώνοντας σε μία οικογένεια μισή Εβραϊκή  μισή Χριστιανική ακολούθησε την δική του πίστη και σαν Χριστιανός δήλωσε πως είναι και τα δύο, και Εβραίος και Χριστιανός "είναι όλα τα ίδια για μένα" δήλωσε. Στο σχολείο ήταν συμμαθητής με τον Nicolas Cage και τον Slash, και σύντομα εντάχθηκε στην μουσική ομάδα του σχολείου, μιας και από μικρός βαρούσε τις κατσαρόλες και μεγαλώνοντας ξεκίνησε μαζί με τα ντραμς και την κιθάρα, το πιάνο και το μπάσο. Το 1987, δύο χρόνια μετά το διαζύγιο των γονιών του, ο Lenny σε ηλικία 23 χρονών παντρεύεται την ηθοποιό Lisa Bonet μετά από μια φιλία που κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια και έκαναν μαζί μία κόρη, την Zoe Isabella Kravitz. Το 1993 οι δρόμοι τους χώρισαν και οι φήμες και οι σχέσεις του Lenny με διάσημες του Hollywood ηθοποιούς και μουσικούς δεν είχαν τέλος. Ο Lenny πέρα από τις πολλές προσωπικές επιτυχίες έχει συνεργαστεί και γράψει τραγούδια για πολλούς καλλιτέχνες όπως η Madonna(Justify my love), η Vanessa Paradis, ο Mick Jagger, οι Aerosmith κ.α. Με 9 προσωπικά άλμπουμ, 4 συνεχόμενες νίκες στα Grammy ως καλύτερος άντρας περφόρμερ, brit awards, mtv awards, radio music awards, blockbuster entertainment awards, american music awards, τιμή από τους Γάλλους ως αξιωματικός του "Orde des arts et des Lettres" και κάτοχος του κλειδιού της πόλης του Μιλάνου έχουμε προφανώς να κάνουμε με ένα πολυτάλαντο άνθρωπο που όπου και αν βρίσκεται τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του. Ας δούμε λοιπόν ένα μικρό δείγμα των συνεργασιών του Lenny.

1. Michael Jackson
Το 2001 ένα κομμάτι που έγραψε ο Lenny και τραγούδησε μαζί με τον μακαρίτη Michael ήταν να μπέι στο δίσκο του Jackson "Invicible" αλλά τελευταία στιγμή απορρίφθηκε  Τελικά το κομμάτι βγήκε στην επιφάνεια με τον θάνατο του Michael και μπήκε στον μεταθανάτιο δίσκο του "Michael" το 2010. Ο Lenny θυμάται τον Jackson σαν ένα υπέροχο άνθρωπο που γέλαγε συνεχώς.

[ Michael Jackson ft. Lenny Kravitz - (I can't make it) another day ]

2. Stevie Wonder
Το 1994 ο Lenny συνεργάζεται με τον μεγάλο μουσικό Stevie Wonder για τις ανάγκες του tribute άλμπουμ "Kiss my ass"  για τους Kiss στο κομμάτι "Deuce".

[ Lenny Kravitz ft. Stevie Wonder - Deuce ]

3. Slash
Το 1991 το πρώτο single του άλμπουμ "Mama said", το οποίο μιλάει αποκλειστικά για την Bonet και την κατάθλιψή που του έφερε ο χωρισμός τους, κάνει την έκπληξη με τον Slash να συνοδεύει τον Lenny καθώς αυτός τραγουδά "Always on the run".

[ Lenny Kravitz ft. Slash - Always on the run ]

4. Jay Z
Για το έβδομο άλμπουμ του ράπερ Jay Z "The blueprint 2: the gift & the curse" ο Kravitz κάνει φωνητικά και παίζει κιθάρα στο κομμάτι "Guns and roses" του οποίου το ριφ είναι από το τραγούδι των Cake "Arco Arena".

[ Jay Z ft. Lenny Kravitz - Guns and roses ]

5. P. Diddy, Pharell
Τα κακά αγόρια της ραπ και ροκ σκηνής ενώνουν δυνάμεις για το κομμάτι "Show me your soul" για το soundtrack της ταινίας "Bad boys II".  Ο Lenny με atitude και στυλ Stevie Wonder αραχτός αρχικά σε μία μαύρη λίμο με τον P. Diddy και έπειτα έξαλλος να φωνάζει το ρεφρέν στα μούτρα όλων!

[ P. Diddy, Pharell & Lenny Kravitz - show me your soul ]

6. Cree Summer
Στο πρώτο άλμπουμ της Summer "Street Faerie" ο Lenny είναι παραγωγός και παίζει κρουστά, κιθάρα, μπάσο, κάνει φωνητικά και την μίξη, σχεδόν τα πάντα.

[ Cree Summer - Miss moon ]

7. John Paul Jones
Το 1993 στην σκηνή των MTV video music awards ο Lenny ερμηνεύει το "are you gonna go my way" με τον John να τον συνοδεύει στο μπάσο.

[ Lenny Kravitz - are you gonna go my way ]

8. Kazem Al Sahir
Μαζί με τον Ιρακινό Kazem ο Lenny ερμηνεύει το κομμάτι "We want peace" το οποίο έγινε το νούμερο ένα τραγούδι σε downloads.

[ Kazem Al Sahir & Lenny Kravitz - we want peace ]

9. Mick Jagger
Η συνεργασία ήρθε στο δίσκο του Mick "Wandering spirit" στο κομμάτι του Bill Withers "Use me" και έπειτα στο δίσκο "Goddess in the doorway" όπου ο Mick ποζάρει με την πλάτη στο εξώφυλλο του δίσκου σαν άλλος Lenny Kravitz!

[ Mick Jagger ft. Lenny Kravitz - use me ]

10. David Bowie
Για το soundtrack της τηλεοπτικής σειράς του BBC "The Buddha of Suburbia" του David Bowie, Ο Lenny παίζει κιθάρα στο κομμάτι "Buddha of suburbia".

[ David Bowie - Buddha of suburbia

Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου