Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Το "ξανθό" πανκ κουνελάκι!


Η Deborah Ann "Debbie" Harry είναι η γνωστή frontwoman του punk rock συγκροτήματος Blondie. Γεννημένη στο Μαϊάμι της Φλόριντα, μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσι από θετούς γονείς που διέθεταν μαγαζί με δώρα. Αποφοίτησε από το Κολέγιο καλών τεχνών το 1965 και μετακόμισε στην Νέα 
Υόρκη για να ακολουθήσει το μουσικό της ταλέντο. Ενώ εργάστηκε σαν γραμματέας στο ραδιόφωνο του BBC για ένα χρόνο, ως χορεύτρια σε στριπτιτζάδικο και ως κουνελάκι του Playboy η γνωριμία της με τον κιθαρίστα Chris Stein την έβαλε για τα καλά στο χώρο της μουσικής. Το συγκρότημα Blondie θα γίνει το δεύτερό της όνομα με αποτέλεσμα πολλοί να νομίζουν ότι είναι το πραγματικό της όνομα. Η Debbie δήλωσε πως το όνομα βγήκε όταν ήταν ακόμα στο γκρουπ The Stilettos και η φαν την αποκαλούσαν Blondie λόγω του χρώματος των μαλλιών της. Το όνομα έμεινε και έγινε και η αιτία να βγαίνουν αφίσες του τύπου "Blondie is a group" και δηλώσεις της Debbie "δε με λένε Debbie Blondie ούτε Debbie Harry αλλά Deborah Harry". Και αφού το παιχνίδι με τις λέξεις και τα φώτα τις δημοσιότητας ήταν στραμμένα πάνω της, η Debbie με τον Chris ήταν ζευγάρι μέχρι που στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο Chris μολύνθηκε από μία σπάνια αυτοάνοση αρρώστια που επηρεάζει το δέρμα και τους βλεννογόνους αδένες, η Debbie στάθηκε στο πλευρό του αφήνοντας για ένα διάστημα τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Τη δεκαετία του 1990 το ζευγάρι χώρισε αλλά συνέχισαν να συνεργάζονται μουσικά. Η πανέμορφη Debbie μία από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες του rock n roll, μία από τις πιο σέξι γυναίκες μουσικούς δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν έκανε παιδιά. Ακολούθησε σόλο καριέρα όπως έκανε και ένα διάστημα στην μουσική της καριέρα. Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις συνεργασίες που η "ξανθιά" επέλεξε να κάνει.

1. Moby
Το 2006 και ενώ ένα remix του "Heart of glass" είχε γίνει hit σε όλη την Ευρώπη η Debbie με τον Moby κυκλοφόρησαν το single "New York New York" το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στο youtube, τέσσερις εβδομάδες πριν την επίσημη κυκλοφορία του.

[ Moby ft. Debbie Harry - New York New York ]

2. Iggy Pop
Το 1990 για τις ανάγκες κοινωφελούς σκοπού κατά του AIDS ερμήνευσαν το τραγούδι του Cole Porter "Well, did you evah!" το οποίο μπήκε στο δίσκο "red hot + blue". Το single βγήκε μόνο στην Αγγλία και όχι στην Αμερική.

[ Iggy Pop & Deborah Harry - Well, did you evah! ]


3. The Jazz Passengers, Elvis Costello
Το 1997 η Debbie μαζί με τον Costello ερμηνεύουν Jazz κομμάτια στον δίσκο των The Jazz passengers "Individually twisted" ο οποίος πάνω από τον τίτλο αναφέρει "featuring Deborah Harry". Επίσης συνεργάστηκαν σε ένα tribute album για τον Edgar Allan Poe "Closed on account of rabies" το 1997 στο τραγούδι "the city and the sea".

[ The Jazz Passengers with Deborah Harry and Elvis Costello - Doncha go way mad ]


4. Talking heads
Συμμετέχει κάνοντας φωνητικά σε ένα side project των Talking heads τους Heads στο δίσκο τους "No talking, just head" το 1996 στο κομμάτι, κομμένο και ραμμένο για την περσόνα της Debbie, "Punk lolita".

[ The heads - Punk Lolita ]

5. Los Fabulosos cadillacs
Το 1995 συμμετέχει στο δίσκο της αργεντίνικης μπάντας Los fabulosos cadillacs "Rey azucar", κάνοντας φωνητικά στη διασκευή των Beatles "Strawberry fields forever" και στο "estrella de mar" που σημαίνει αστερίας στην Αργεντινή.

[ Los fabulosos cadillacs - strawberry fields forever ]

6. Bill Ware
Το 1997 συνεργάζεται ξανά με έναν από τους Jazz passengers στο side project του "Groove Thing" και κάνει τραγουδάει το club hit "command and obey".

[ Groove thing ft. Deborah Harry - command and obey ]

7. Jimmy Destri
Το 1995 ένωσε τις δυνάμεις της με τον κιμπορντίστα των Blondie για το tribute album "Brace yourself" διασκευάζοντας ένα κομμάτι του Elvis Presley "don't be cruel".

[ Deborah Harry - don't be cruel ]

8. Robert Jacks
Εκεί στα 90s έκανε και ένα ντουέτο με τον Robert Jacks να τραγουδάνε στα γερμανικά και στα αγγλικά "Der einzige weg (the only way)" το οποίο ήταν το theme για το soundrack της ταινία "Texas chainsaw massacre".

[ Deborah Harry ft. Robert Jacks - Der einzige weg ]

9. Fall out boy
Το 2008 συμμετέχει κάνοντας φωνητικά στο ρεφρέν του τραγουδιού "West coast smoker" των Αμερικανών πανκ ροκερ Fall out boy στον δίσκο τους "Folie a Deux".

[ Fall out boy ft. Deborah Harry - West Coast smoker ]

10. Perry Farrell
Το 2004 για τις ανάγκες μιας συλλογής ονομαζόμενης "a world of happiness" τραγουδά μαζί με τον Perry το κομμάτι "The patience bossa".

[ Perry Farrell & Deborah Harry - The patience bossa ]

Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου