Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ιρλανδός στο αίμα, Άγγλος στη καρδιά



Ο Steven Patrick Morrissey είναι ο Άγγλος "Βασιλιάς της Pop" γεννημένος στην Ιρλανδία από πατέρα αχθοφόρο σε νοσοκομείο και μητέρα βοηθό βιβλιοθηκάριου.  Η αμφιλεγόμενη περσόνα του σαν πιτσιρίκι γυμναζόταν πολύ κάτι που τον έσωσε από τους νταήδες του σχολείου όχι όμως και από την κατάθλιψη που έπασχε, παίρνοντας συνταγογραφημένα χάπια για να την αντιμετωπίσει.  Μεγάλωσε στο Μάντσεστερ και σπούδασε Αγγλική λογοτεχνία. Η φιγούρα που τον επηρέασε, ο αγαπημένος του ηθοποιός και αστέρας James Dean, ο οποίος ευθύνεται για το λουκ που υιοθέτησε αργότερα σαν Morrissey. Το 1963 και για 2 χρόνια οι "Moors murders" ή αλλιώς οι σφαγές 5 ανήλικων παιδιών που θάφτηκαν στην βραχώδη περιοχή Moor άφησαν αιώνιο στίγμα στην προσωπικότητα του Morrissey όταν το 1965 άρχισαν να τρομοκρατούν την πόλη που έμενε και μεγάλωνε. Ξεχωρίζοντας από τη μάζα από μικρή ηλικία, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, αμφιλεγόμενη σεξουαλική ταυτότητα και ιδρυτής της "τέταρτης σχέσης", καυστικός λόγος και κριτική σε πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες, φυσιογνωμία που δε γερνά με το χρόνο, βαρύτονη φωνή, ασυμβίβαστος χαρακτήρας αλλά και πολυτάλαντος στιχουργός και συνθέτης ο Morrissey δικαιωματικά είναι ο "Βασιλιάς της Pop" και ένας από τους καινοτόμους της indie σκηνής. Ας δούμε λοιπόν τα βήματά του μέχρι σήμερα...σε ένα ασυμβίβαστο άρθρο που ταιριάζει και στην περσόνα του.


1. Smiths
Λίγο πριν γνωρίσει τον άνθρωπο που θα μισούσε αργότερα, τον κιθαρίστα των Smiths Johnny Marr, ο Morrissey συμμετείχε σε διάφορα group με την Billy Duffy τα οποία όμως και εγκατέλειψε σύντομα πριν καν ηχογραφήσουν κάποιο υλικό. Οι Smiths, όνομα πολύ κοινό όπως παραθέτει ο Morrisey θέλοντας να πάει κόντρα στα ονόματα που έβγαιναν τότε από synthpop group όπως οι Spandau ballet, ήρθαν το 1982 και μετά από 5 χρόνια συνεργασίας και επιτυχιών έδωσαν στο κοινό τους 4 δισκάρες! Τα άλμπουμ τους σκαρφάλωσαν μέχρι και την πρώτη θέση στα UK charts για εβδομάδες κάνοντας τους φαν να μεγαλώνουν συνεχώς. Δυστυχώς με τον τελευταίο δίσκο των Smiths ήρθε και η ρίξη των σχέσεων Morrissey-Marr με αποτέλεσμα το group να διαλύσει οριστικά και αμετάκλητα από τη μεριά του Morrissey σβήνοντας κάθε ελπίδα για κάποιο reuninion στο μέλλον. Όπως και ο τρίτος τους δίσκος "The Queen is dead" ¨ ήρθε και η παράφραση "The Smiths are dead".


[ The Smiths - How soon is now ]


2. Morrissey
Δεν έκατσε να σκάσει ο Morrissey και αμέσως μετά την διάλυση των Smiths, 6 μήνες μετά έβγαλε το πρώτο του σόλο άλμπουμ "Viva hate", όπου ξεχώρισε το φανταστικό "Everyday is like Sunday", και όλοι φανταζόμαστε σε τι αναφέρετε. Ακολούθησαν άλλες 5 προσωπικές δισκογραφικές δουλειές μέχρι το 1997 και μετά σιωπή. Για 7 ολόκληρα χρόνια ο "Βασιλιάς" αποχώρησε, πήρε ανάσες, ξεκουράστηκε και ετοίμαζε ένα come back που κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνει!


[ Morrisey - Everyday is like Sunday ]


3. Morrissey στο τετράγωνο
Ένα comeback που όλοι δεν ήξεραν από που τους ήρθε. Το 2004 μέσα από το δίσκο "You are the Quarry" ο Morrissey μας επιβεβαιώνει και μας θυμίζει τις ρίζες που τον έκαναν τόσο μεγάλο και τρανό μέσα από το "Irish blood, English heart" χαρίζοντας του την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα που γνώρισε σε όλη του την καριέρα. Οι δίσκοι των Smiths άρχισαν και πάλι να πωλούνται τρελά και ενώ οι περισσότεροι των γνώριζαν ήδη οι υπόλοιποι έψαχναν να βρουν τι τους "χτύπησε". Την επιτυχία ακολούθησαν άλλα δύο άμπουμ το 2006 και το 2009. Το 2011 ο ίδιος με τα χεράκια του διάλεξε τραγούδια και εξώφυλο για το Very best of Morrissey και πήρε τους δρόμους για Live σε όλο τον κόσμο κάνοντας και ένα πέρασμα από εμάς στις 16 Ιουλίου 2012 για να τον απολαύσουμε άλλη μία φορά και να των δουν όσοι δεν τα κατάφεραν το 2006.


[ Morrissey - Irish blood, English heart


4. Siouxie Sioux
Η μοναδική συνεργασία με άλλο καλλιτέχνη, την τραγουδίστρια και frontwoman των Siouxie and the banshees, το 1994 για το single με όνομα "Morrissey and Siouxie" στο τραγούδι "Interlude". Ο Morrisey είχε στείλει τραγούδια στην Siouxie για να διαλέξει το 1993 και όταν έγινε η επιλογή η δισκογραφική πάγωσε το single μέχρι να συμφωνηθεί η κυκλοφορία του με την στήριξη videoclip από τους δύο καλλιτέχνες, όπου και συμφωνήθηκε ένα χρόνο μετά.


[ Morrissey & Siouxie - Interlude


Τα υπόλοιπα 6 του top ten τα χρωστάω όταν εκπληρωθούν οι επιθυμίες των φαν να κάνει συνεργασίες με καλλιτέχνες του βεληνεκούς του, αν και το βλέπω δύσκολο λόγω της εκκεντρικής του περσόνας!


Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone

1 σχόλιο: