Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Η Διδώ με το όνομα σιδηρόδρομο!!


Η Dido Florian Cloud de Bounevialle O' Malley Armstrong άλλαξε και καλά έκανε το όνομά της σε Dido, μιας και όπως λέει η ίδια το όνομα σιδηρόδρομος που της έδωσαν οι δικοί της ήταν η χειρότερη φάρσα που θα μπορούσαν να της κάνουν σαν παιδί. Το Florian δε είναι αντρικό Γερμανικό όνομα και μας θυμίζει λιγάκι το στόρι πίσω από το τραγούδι του Johnny Cash "My name is Sue". Γεννημένη ως άλλος Ιησούς την μέρα των Χριστουγέννων στην Αγγλία από μάνα ποιήτρια και πατέρα Ιρλανδό εκδότη βιβλίων δε θα μπορούσα παρά να επηρεαστεί καλλιτεχνικά και από τους δύο. Ο μεγαλύτερος αδερφός της Roll Armstrong είναι μέλος της ηλεκτρονικής μπάντας Faithless. Το όνομα Dido Armstrong είναι και πλέον το official όνομά της και όχι παρατσούκλι και το έχει πάρει από την βασίλισσα της Τύρου Διδώ που πήγε στην Αφρική και ίδρυσε την Καρχηδόνα. Ξέρει να παίζει πιάνο, φλάουτο, κιθάρα και βιολί, και φυσικά διαθέτει μια φωνή τόσο γαλήνια και βελούδινη που όταν την ακούς ξέρεις ότι είναι αυτή χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι παντρεμένη και έχει ένα αγοράκι 2 περίπου χρονών. Σαν Dido έχει κυκλοφορήσει 4 άλμπουμ, με τα 2 πρώτα να σημειώνουν φοβερή επιτυχία σε Αγγλία και Αμερική αλλά και παγκοσμίως. Το χαρακτηριστικό της κούρεμα ονομάστηκε από τους παπαράτσι "Dido flip" όταν πρωτοεμφανίστηκε με το δίσκο "No angel". Η 41 χρονών Dido είναι χωρίς αμφιβολία ένα rock θηλυκό με φωνή και στίχους που καταφέρνουν να βγάζουν στον ακροατή τα πιο γλυκά καταθλιπτικά συναισθήματα.

1. Faithless
Έχει κάνει φωνητικά σε καθένα από τα 6 άλμπουμ των Faithless από το 1996 μέχρι το 2010. Επίσης έχει γράψει μαζί με τους Faithless το τραγούδι "One step too far" για το άλμπουμ των Faithless "Outrospective" το 2002.

[ Faithless ft Dido - One Step too far ]

2. Santana
Η Dido κάνει φωνητικά στο τραγούδι του κιθαρίστα Carlos Sanatana "Feels like fire" το 2003 για το άλμπουμ του "Shaman".

[ Carlos Santana ft. Dido - Feels like fire ]

3. Annie Lennox
Μαζί με την Annie και 22 ακόμα γυναίκες τραγουδίστριες, η Dido συμμετέχει στο τραγούδι "Sing" για την μεταφορά του AIDS από τη μάνα στα αγέννητα παιδιά της Αφρικής, το 2007.

[ Annie Lenox - sing ]

4. Eminem
Ο Eminem σύστησε την Dido στο Αμερικάνικο κοινό, όταν δανείστηκε το sample από το τραγούδι της Dido "Thank you" για το τραγούδι του "Stan", με την ίδια να πρωταγωνιστεί στο video clip.

[ Eminem ft. Dido - Stan ]

5. Dusted
Στο side project του αδερφού της Rollo Armstrong "Dusted" κάνει φωνητικά στα τραγούδα "Time takes time", Hurt u" και "Winter" ενώ έχει γράψει και άλλα τρία τραγούδια του δίσκου "Safe from Harm" το 2005.

[ Dusted ft. Dido - Time takes time ]

6. Britney Spears
Έχει συμβάλει στο γράψιμο του τραγουδιού της Britney "I'm not a girl, not yet a woman" το οποίο κυκλοφόρησε για την ταινία της Britney "Crossroads".

[ Britney Spears - I'm not a girl, not yet a woman ]

7. Rufus Wainwright
Μαζί με τον Αμερικανό-Καναδό Rufus έκαναν το ντουέτο "I eat dinner (when the hunger's gone)" για το soundtrack της ταινίας Brigdet Jones:The edge of reason.

[ Rufus Wainwright & Dido - I eat dinner (when the hunger's gone) ]

8. Youssou N' Dour
Μαζί με τον Youssou τραγούδησαν στο Live 8 στο Λονδίνο τα τραγούδια "Thank you" και "Seven seconds".

[ Youssou N' Dour & Dido - Seven seconds ]

9. Citizen Cope
Στο τρίτο της άλμπουμ που δε γνώρισε και τόση επιτυχία παρόλο που κέρδισε το Grammy, υπάρχει η συνεργασία με τον Αμερικανό Citizen Cope στο τραγούδι "Burnin' love".

[ Dido ft. Citizen Cope - Burnin' love ]

10. A.R. Rahman
Για τις ανάγκες του soundtrack της ταινίας 127 hours συμμετέχει στο ντουέτο "If i rise" μαζί με τον Ινδό συνθέτη και τραγουδιστή A.R. Rahman.

[ A.R.Rahman & Dido - If i rise ]

Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου