Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Το σοφιστικέ τυπάκι με το όνομα "φάλαινας"!


Ο Richard Melville Hall κοινώς γνωστός με το όνομα Moby το οποίο πήρε από τους γονείς του λόγω κάποιας αρχαίας συγγένειας με τον συγγραφέα του Moby Dick Herman Melville. Γεννημένος στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης από μητέρα ιατρική γραμματέα και πατέρα χημικό, έμαθε από τα 9 του να παίζει κιθάρα, πιάνο, τύμπανα και να βγάζει επαγγελματικές φωτογραφίες. Ξεκινώντας μια καριέρα πάνω στην electro downtempo σκηνή ενώ ο παλμός της εποχής ήταν στραμμένος στην punk, βρήκε δυσκολία στο να τραβήξει το κοινό και δοκίμασε να ενσωματώσει punk στοιχεία στο δίσκο "Animal rights" κάτι που αποδείχτηκε όχι και τόσο απαραίτητο. Παρά τα στραβοπατήματα κατάφερε να εδραιώσει το όνομά του στην μουσική σκηνή και οι συνεργασίες του σε remix άλμπουμ ροκ καλλιτεχνών και μη δεν έχουν τελειωμό. Ο Moby διαθέτει ένα μικρό εστιατόριο και ένα tea shop στο οποίο περιστασιακά σερβίρει κιόλας. Είναι χορτοφάγος, φιλάνθρωπος και υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ζώων. Ο Moby είναι μία φυσιογνωμία με πολύ κουλτούρα, ήρεμη δύναμη, σοφιστικέ ύφος που όμως δεν του λείπει και η τρέλα του ροκά που ανεβαίνει στη σκηνή και ξεσηκώνει τους πάντες. Ορκισμένος εχθρός του αλκοόλ έχει δοκιμάσει μόνο μία φορά στα 19 LSD το οποίο του έφερε κρίσεις πανικού. Όπως είπα και πριν οι συνεργασίες του είναι άπειρες αλλά για χάριν του άρθρου θα περιοριστώ σε 10 όχι και τόσο γνωστές...

1. Vatican Commandos
Από το 1982 μέχρι το 1985 ήταν στην hardrock punk μπάντα Vatican Commandos με το όνομα Richard Hall ενώ στο cd υπογράφει σαν M.H. Οι Vatican Commandos κυκλοφόρησαν ένα EP "Hit squad for God" και διαλύθηκαν το 1985.

[ Vatican Commandos - Hit squad for God ]

2. Ultra vivid scene
Το 1988 εμφανίζετε στο δίσκο των Ultra vivid scene παίζοντας κιθάρα και στο videoclip του κομματιού τους "Mercy seat" με μπλε φούτερ, γυαλάκια και μαλλιά!!

[ Ultra vivid scene - mercy seat ]

3. Sophie Ellis-Bextor
Το 2001 έγραψε μαζί με την αγγλίδα τραγουδίστρια και Dj Sophie το κιμμάτι "is it any wonder" για τον ντεμπούτο δίσκο της Sophie "Read my Lips".

[ Sophie Ellis-Bextor - Is it any wonder ]

4. Britney Spears
Για τις ανάγκες του τέταρτου άλμπουμ της Britney "In the zone" έγραψε και έκανε την παραγωγή στο "Early morning".

[ Britney Spears - Early morning ]

5. Public Enemy
Λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές στην Αμερική το 2004 ο Moby μαζί με τους Public Enemy κυκλοφόρησαν το "Make love fuck war".

[ Public Enemy & Moby - Make love fuck war

6. The Bongos
Το 2007 συμμετείχε στο remaster του κομματιού των bongos "bulrushes" για τις ανάγκες της special edition επανακυκλοφορίας του δίσκου τους "Drums along the Hudson (1982). Το οποίο ριφ προσωπικά μου θυμίζει αρκετά το "about a girl" των Nirvana.

[ The bongos - Bulrushes

7. The little death
Το 2007 σχημάτισε την μπάντα The little death με τις φίλες του Laura Dawn, Daron Murphy και Aaron A. Brooks.

[ The little deat - Dark cloud a comin' ]

8. David Lynch
Για το άλμπουμ του Moby "Wait for me" ο David σκηνοθέτησε και ανέβασε στο κανάλι του το κομμάτι "shot in the back of the head".

[ Moby - shot in the back of the head

9. Mylene Farmer
Έκανε δύο ντουέτα με την Γαλλίδα τραγουδίστρια Mylene, το "slipping away (crier la vie)" το 2006 και "Looking for my name" το 2008. Επίσης έκανε την παραγωγή σε επτά τραγούδια στον όγδοο δίσκο της Mylene "Bleu Noir" τον Δεκέμβριο του 2010.

[ Mylene Farmer & Moby - Slipping away (Crier la vie) ]

10. Inyang Bassey
Μέσα από το δίσκο του Moby "Destroyed" του 2011 υπάρχει η συνεργασία με την εκπληκτικά γεμάτη συναισθήματα φωνή της μισής Τζαμαϊκανής μισής νιγηριανής τραγουδίστριας Inyang Bassey στο τραγούδι "The right thing".

[ Moby ft. Inyang Bassey - The right thing

Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου