Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Αλκοόλ και πονοκέφαλοι



Κάθε λογικός άνθρωπος ακολουθεί στην ζωή του το "Μέτρον Άριστον" του Έλληνα φιλοσόφου Κλεόβουλου του Ρόδιου (ή Λίνδιου), ενός από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας.  Ωστόσο, ο καθένας μας δικαιούται να πιει υπέρ του δέοντος κάποιες φορές ή να το γλεντήσει στις γιορτές και στα πανηγύρια σύμφωνα με την αρχαία ρήση "άπαξ του μηνός μεθύσκεσθαι".


Οι χειρότεροι πονοκέφαλοι προέρχονται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η αντιμετώπισή τους συχνά απαιτεί τις παραδοσιακές αλλά και τις πιο ασυνήθιστες θεραπείες.  Μήπως πρόκειται για ένα σοκ στον οργανισμό που αποσπά την προσοχή του πότη από τις ενοχλήσεις ή όντως πρόκειται για συγκλονιστικές θεραπείες; Τα συμπεράσματα δικά σας.


Στην χώρα μας επιλέγουμε παραδοσιακά το σκέτο ελληνικό καφεδάκι, άφθονο νερό και φρούτα.  Άλλες γνωστές επιλογές μας είναι το μάσημα κόκκων καφέ (2-3 κόκκοι), ο πάγος στον αυχένα για όσους ανακουφίζονται με το κρύο και τα ζεστά αποθέματα.  Από την άλλη, στην αρχαία Αθήνα βλέπουμε το καλό και πλούσιο φαγητό στα συμπόσια των αρχαίων Ελλήνων να έχει τον πρώτο ρόλο και να "ρυθμίζει" την ζάλη.  Η δε ρέβα και το λάχανο ήταν ανάμεσα στις θεραπείες.  Μπορεί να χρησιμοποιούσαν τον κροκό Κοζάνης στο κρασί για να το αρωματίσουν όμως το έπιναν πριν την οινοποσία για να αποφύγουν την μέθη.


Φεύγοντας από την Ελλάδα με κατεύθυνση προς την Ολλανδία γνωρίσαμε την "θεραπεία της ρέγκας". Μια κλασσική εικόνα του Άμστερνταμ: Βροχερό και κρύο πρωινό στον υπαίθριο πάγκο με μεθυσμένους να τρώνε αλίπαστες ρέγκες, με ψιλοκομμένα κρεμμύδια.  Η υπέροχη αυτή θεραπεία της ρέγκας συνδυάζει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την καταπολέμηση του πονοκεφάλου.  Ήτοι, καθαρό αέρα για οξυγόνο, φαγητό για να αποκατασταθούν τα απολεσθέντα σάκχαρα στο αίμα και την γλύκα των κρεμμυδιών που παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.  Επιπλέον, οι αλμυρές ρέγκες αυξάνουν την δίψα με συνέπεια την άφθονη κατανάλωση νερού, απαραίτητο για την ενυδάτωση του οργανισμού και την αποφυγή αφυδάτωσης.  Το νερό είναι ζωτικής σημασίας γιατί απομακρύνει και το αλκοόλ από το αίμα.


Φεύγοντας από την Ολλανδία και φθάνοντας στην Δανία δοκιμάσαμε πιο γλυκά πιάτα ρέγκας μαριναρισμένη σε κρασί.  Τα πάσης φύσεως "μπινελίκια" ζύμης, γνωστά ως βιεννέζικα pastries, είναι καλά ισορροπημένα στην ζάχαρη και συμπληρώνουν την θεραπεία.


Οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι οι μπύρες τους δεν προκαλούν πονοκέφαλο αλλά η εμπειρία μας έχει δείξει το αντίθετο.  Αν ξεφύγει κανείς και στην χαρά του πιει αρκετή doppelbock θα ξυπνήσει με ένα κεφάλι σούπα αλφάβητο, όπως λένε και οι πότες.  Η θεραπεία εδώ περιλαμβάνει σκληρό τυρί με ψωμί σικάλεως, ενώ μια άλλη γερμανική πρόταση είναι το πρωινό με μπανάνες, κόκκινο κρέας και πλήρες γάλα.


Στην Τσεχία αντιθέτως τα πράγματα είναι πιο άγρια.  Στα μπαρ της αγαπημένης πόλης Ceske Budezovice (Budweis), όπου σερβίρεται η τοπική τους μπύρα Budweiser Budvar συναντήσαμε κόσμο που πίνει πολύ.  Το σπιτικό παραδοσιακό Σλάβικο ποτό Slivovitz (μπράντι από σταφίδα) ολοκληρώνει το πιόμα, ενώ μια καλή βραδιά κλείνει εισπνέοντας καπνό.  Μας είπαν δε πως πίνοντας το πρωί ένα λικέρ Carlsbad με τον καφέ τους αισθάνονται καλύτερα.  Η δυνατή γεύση του καφέ λειτουργεί θαυμάσια, αλλά για το λικέρ κρατάμε επιφυλάξεις.


Στην Ρωσία το αντίδοτο είναι οι παραδοσιακές τηγανίτες με μαρμελάδα ή μέλι και η παλιά συνταγή ενός φρεσκοστυμμένου χυμού αγγουριού.


Στην Πολωνία, όπου η βότκα από σίκαλη είναι "must", οι πονοκέφαλοι θεραπεύονται με ψωμί σίκαλης και την παραδοσιακή σούπα czadzina, γαρνιρισμένη με δαμάσκηνα και μήλα.  Μην φανείτε αφελείς και ρωτήσετε αν η κόκκινη czadzina γίνεται από παντζάρια λόγω του χρώματος της.  Η εν λόγω σούπα φτιάχνεται με αίμα πάπιας!


Στην Αλάσκα το αντίδοτο είναι ένα ποτό μαργαρίτα με ένα στρείδι στο ποτήρι, ενώ στο Σικάγο ο γύρος.


Σε άλλες χώρες γνωρίσαμε παραδοσιακά γιατρικά άλλα φυσιολογικά και αποδεκτά ενώ άλλα πιο παράξενα και ακραία.


Αναφέρουμε και την ανισόρροπη θεραπεία των Κινέζων αν και τίποτα σ' αυτούς δεν μας ξαφνιάζει.  Στις φιάλες των ποτών οι Σινέζοι βάζουν σαύρες! Το αποτελεσματικό αυτό "φάρμακο" είναι ένα ποτό κοπράνων με αηδιαστική μυρωδιά.  Αντ' αυτού, προτείνουμε κλούβια αυγά.


Σε όποιο μέρος της γης και να πάμε βρίσκουμε θεραπείες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, τις συνήθειες και παραδόσεις των εθνών, το επίπεδο και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.  Ένας χρυσός κανόνας για την αποφυγή των προβλημάτων είναι: να μην αναμειγνύει κανείς διαφορετικά ποτά.  Είναι σίγουρο πως η ζύμωση και η ωρίμανση διαφορετικών ποτών δημιουργεί και διαφορετικές ποικιλίες από αλκοόλ αφήνοντας στον οργανισμό διαφορετικά οξέα και ίχνη ουσιών αγνώστων παρενεργειών.  Είναι προτιμότερο να αφήνουμε τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει έναν εχθρό παρά να του έχουμε πολλά μέτωπα ανοιχτά.


Πηγή άρθρου: Beer Catalog 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου