Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Η κοκκινομάλλα και η "μηχανή"



Η Florence Leontine Mary Welch είναι μια από τις πολύ ταλαντούχες Αγγλίδες τραγουδίστριες και στιχουργούς που βγήκαν αυτή την δεκαετία ακολουθώντας και πατώντας πάνω στα μουσικά χνάρια που άφησε η Torri Amos.  Δυναμική εμφάνιση, επιβλητική φυσιογνωμία, κατακόκκινα ενίοτε και πορτοκαλί μαλλιά, πάντα μέσα στη μόδα και όπως λέει η ίδια ένα image που μιμήτε την τραγουδίστρια των Fleetwood Mac, Steve Nicks.  Η φωνή της σου διαπερνά το δέρμα και σε κάνει να θέλεις να χορέψεις, να ξεσπάσεις, να πλημμυρίσεις συναισθήματα.  Τα τραγούδια της μιλάνε για αξίες διαχρονικές όπως υποστηρίζει η ίδια έρωτα, αγάπη, θάνατο,βία.  Το όνομα του συγκροτήματος προέκυψε μέσα από ένα "αστείο" το οποίο παρατράβηξε...η Florence αποκαλούσε τον εαυτό της Robot και την φίλη της που ήταν στο ίδιο γκρουπ Isabella Summers την αποκαλούσε Machine.  Έτσι το όνομα αρχικά έγινε Florence Robot/Isa Machine το οποίο αργότερα λόγω ότι ήταν μεγάλο για συγκρότημα το μετέτρεψαν σε Florence + the Machine.  Η Florence και η "μηχανή" Isabella έχουν βγάλει δύο στουντιακά άλμπουμ το Lungs (2009) και το Ceremonials (2011) και τα δύο γνώρισαν τεράστια επιτυχία παγκοσμίως.  Σκοπός του αφιερώματος είναι η εκπληκτική προσωπικότητα και stage persona της μοναδικής Florence όπου και θα συνοψίσω σε ένα top 5 τραγουδιών και video από τους Florence+the machine και ένα top 5 live εμφανίσεων με πολύ γνωστούς καλλιτέχνες και group.


1.  Rabbit heart
Το Rabbit heart είναι το τρίτο single από τον δίσκο Lungs.  Μετά από παρότρυνση της δισκογραφικής να βγει ένα κομμάτι πιο χαρούμενο από αυτά που έβγαζε η Florence με περισσότερο Beat, η Florence ακούγοντας τον ρυθμό σκέφτηκε αμέσως τον στίχο "this is a gift it comes with a price...".  Το Rabbit heart κοινώς η καρδιά του κουνελιού μπήκε σαν τίτλος του κομματιού γιατί αντιπροσωπεύει το άγχος και τον φόβο όταν βρίσκεσαι κάτω από τους προβολείς.


Florence + the Machine - Rabbit heart ]


2.  Dog days are over
Το δεύτερο single του άλμπουμ Lungs του οποίου ο τίτλος προήλθε από μία τεράστια εγκατάσταση κειμένου του καλλιτέχνη Ugo Rondinone στην γέφυρα του Waterloo όπου έβλεπε κάθε μέρα η Florence  όταν πέρναγε από εκεί με το ποδήλατό της.  Το αρχικό videoclip ήταν από τα αγαπημένα της Florence γιατί συμμετείχαν αγαπημένα της πρόσωπα.  Ο πατέρας της ντυμένος κλόουν και ένα ανιψάκι του πατέρα της μωρό κλόουν μέσα στο δάσος με μία κάμερα μόνο.  Φυσικά μετά ήρθε η εκδοχή της Florence Να κάνει την γκέισα βαμμένη ολόκληρη με άσπρη μπογιά και κόκκινα πλαισιωμένα μάτια.


[ Florence + the Machine - dog days are over ]


3.  Shake it out
Το δεύτερο single από το άλμπουμ Ceremonials.  Το τραγούδι αναφέρεται σε μια στιγμή της Florence όταν ήταν στο στούντιο με τρομερό πονοκέφαλο και της ήρθε η ιδέα "shake it out".  Η ίδια λέει πως δεν γράφει συνήθως τέτοιου τύπου τραγούδια και πως πάντα ψάχνει να βρει βαθύ νόημα στο στίχο της αλλά το συγκεκριμένο είναι μία από τις φορές που απλά δεν ξέρεις τι να κάνεις με τον εαυτό σου, εγκλωβίζεσαι...η μόνη λύση είναι "shake it out and restart".  Πολλοί έχουν ταυτίσει το τραγούδι με την βία στις γυναίκες "it's hard to dance with the devil on your back".


[ Florence + the Machine - shake it out ]


4.  Cosmic Love
Από το άλμπουμ Lungs, είναι ένα τραγούδι για τον έρωτα και την πραγματική αγάπη.  Όταν είσαι πρόθυμος να μπεις στο σκοτάδι και να τυφλωθείς για την αγάπη.  Η Florence λικνίζετε στο video σαν παγανιστική θεότητα του έρωτα σε αντίθεση με την εκκεντρική σταρ εικόνα που προβάλουν τα μίντια για τον έρωτα.


[ Florence + the Machine - Cosmic Love ]


5.  No Light, no light
Το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε για τον δίσκο Ceremonials, έγινε μέσα στο tourbus ταξιδεύοντας για Άμστερνταμ όπου η μπάντα είχε βγει για να γιορτάσουν τα γενέθλια του Rob (μέλους της μπάντας) και ήταν όλοι μεθυσμένοι.  Η Florence πρόσθεσε αργότερα τους στίχους όπου της θύμιζαν τα νιάτα της όταν η έμπνευση της πήγαζε από αντρικές μουσικές προσωπικότητες και μπάντες που προσπαθούσαν να μαγέψουν το κοινό τους.  Το "No light, no light" αντιπροσωπεύει μία επίκληση για λύτρωση στην θεότητα της επιλογής σου. 


[ Florence + the Machine - no light, no light ]


6.    Dizee Rascal
Το 2010 στα πλαίσια του Glanstonbury festival στην Αγγλία, η Florence ανέβηκε στη σκηνή για να τραγουδήσει με τον Dizee το "you've got the love" σε μια μίξη με το τραγούδι του Dizee "Dirtee cash".  Το τραγούδι ονομάστηκε "You've got the dirtee love".


[ Dizee Rascal ft Florence - You've got the dirtee love


7.  The XX
Η indie pop μπάντα The XX στα πλαίσια του Glanstonbury την ίδια μέρα λίγο πιο αργά από τον Dizee κάλεσε ξανά με το ίδιο κομμάτι την Florence στη σκηνή για να ερμηνεύσουν μαζί το "you've got the love".  Η Florence ακούγεται να βγάζει κραυγές από κάποιο φανταστικό κλουβί σαν την αγάπη που έχει εγκλωβιστεί και φωνάζει να την ελευθερώσουν, και έτσι και γίνεται ελευθερώνεται και ξεχύνεται σε ένα παλαβωμένο κοινό.


[ The XX ft Florence - you've got the love ]


8.  Patrick Wolf
Ο Άγγλος μουσικός που συνδυάζει την ηλεκτρονική μουσική με κλασσικά μουσικά όργανα, ενώθηκε με την φωνή της Florence το 2009 στο London Palladium και ερμήνευσαν το τραγούδι του "The Bachelor".


[ Patrick Wolf ft Florence+the machine - The bachelor


9.  White Lies
Στην τουρ για τα  NME awards στην Ακαδημία του Brixton στο Λονδίνο το 2009 οι White Lies ερμήνευσαν το κομμάτι τους "Unfinished business" μαζί με την Florence.  Ένα μικρόφωνο στολισμένο με λουλούδια περίμενε υπομονετικά την Florence που ανέβηκε στη σκηνή στα μισά του τραγουδιού με ένα διάφανο "λαμπερό" φόρεμα και μαζεμένα μαλλιά.


[ White Lies ft Florence - Unfinished business ]


10.  Jools
Ο Jools και η blues rythm μπάντα του συνόδεψαν την Florence στο τραγούδι της Nina Simone "my baby just cares for me" για το σόου του στο BBC "Jools annoual hootenanny".  Καλυμμένη στο χρυσό με ένα μακρύ χρυσό φόρεμα, χρυσά δακτυλίδια και έντονα κόκκινα μαλλιά ερμήνευσε ένα από τα αγαπημένα της τραγούδια.


[ Jools ft Florence - My baby just cares for me ]


Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου