Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η καραφλή κυρία που "δε συγκρίνεται με τίποτα"


Η Sinead Marie Bernadette O'Connor είναι η καραφλή τραγουδίστρια που έγινε πασίγνωστη με το τραγούδι "Nothing compares to you" σε ένα βίντεο κλιπ με πλάνο το πρόσωπό της να τραγουδά παθιασμένα και μελαγχολικά. Γεννημένη στην Ιρλανδία από πατέρα μηχανικό που αργότερα το γύρισε σε μπαρίστας και μια μάνα που την κακοποιούσε σωματικά από μικρή ηλικία, μεγάλωσε σε ένα άσχημο περιβάλλον με τους γονείς να τσακώνονται συνεχώς και εν τέλει να χωρίσουν όταν η Sinead ήταν μόλις οχτώ χρονών. Τα πέντε αδέρφια μετακόμισαν με τη μάνα και δε πέρασαν καλά μιας και η μάνα αρνούνταν να δώσει την επιμέλεια στον πατέρα αλλά και το διαζύγιο...αργότερα η Sinead μη μπορώντας να δεχτεί την άσχημη φύση της μητέρας της μετακόμισε σε ηλικία 13 χρονών στον πατέρα της. Τα σκασιαρχεία και η κλοπές από διάφορα καταστήματα καθώς και η άστατη εφηβεία που περνούσε οδήγησαν τον πατέρα της να την στείλει στο Magdalene Asylum ένα σχολείο που διοικούσαν καλόγριες μήπως και σωφρονιστεί  Προς μεγάλη του έκπληξη ο εγκλεισμός της απέδωσε και η Sinead άρχισε να γράφει μουσική και στίχους και να διαμορφώνει χαρακτήρα. Δεν άργησε να ασχοληθεί με τα μουσικά δρώμενα και να απασχολήσει αρνητικά και θετικά τους γύρω της. Σε ηλικία μόλις 19 χρονών έμεινε έγκυος από τον ντράμερ της μπάντας της και ένα χρόνο αργότερα υπέγραψε το πρώτο της δισκογραφικό συμβόλαιο. Έχει κάνει 4 γάμους, όχι και τόσο συμβατικούς, και έχει 4 παιδιά από διαφορετικούς πατεράδες. Μόνη της πλέον αμφιταλαντεύεται μια στην γυναικεία και μια στην αντρική της φύση αφού έχει κάνει και 3 σχέσεις με γυναίκες. Είναι η πρώτη γυναίκα που έχει χειροτονηθεί παπάς και έχει επιτεθεί σε γνωστό σόου στην Αμερική στον Πάπα της Ρώμης σχίζοντας την φωτογραφία του και αποκαλώντας τον "the real enemy".


1. The Edge
Για τις ανάγκες του soundtrack της ταινίας Captive τραγουδά το "Heroine" ένα τραγούδι που έχει γράψει και παίζει ο κιθαρίστας των U2 Edge το 1986.

[ Sinead O'Connor & The Edge - Heroine ]

2. The The
Στο τέταρτο άλμπουμ της alternative rock μπάντας The The, "Mind bomb" κάνει φωνητικά στο τραγούδι "Kingdom of rain" το 1989.

[ The The ft Sinead O'Conor - Kingdom of rain ]

3. Peter Gabriel
Στο έκτο άλμπουμ του Gabriel "US" κάνει φωνητικά στα τραγούδια "Come talk to me" και "Blood of Eden".

[ Peter Gabriel ft Sinead O'Connor - Blood of Eden ]

4. Richard Wright
Στο σόλο άλμπουμ του πληκτρά των Pink Floyd, Richard Wright, "Broken China", τραγουδά σε δύο tracks "Reaching for the rail" και "Breakthrough". Δυστυχώς το βίντεο δεν είναι διαθέσιμο στη χώρα μας...

5. David A. Stewart
Στο πέμπτο άλμπουμ της Sinead "Faith and courage" ο κιθαρίστας και συνθέτης των Eurythmics πάιζει κιθάρα σε τρία τραγούδια του δίσκου τα "Jealous", "Daddy I'm fine" και "Till i whiper you something".

[ Sinead O'Connor - Jealous ]

6. Dolly Parton
Στο άλμπουμ "Just because i'm a woman:songs for Dolly Parton" συμμετέχει και απονέμει φόρο τιμής για την μουσική της Dolly τραγουδώντας το "Dagger through the heart".

[ Sinead O'Connor - Dagger through the heart ]

7. Massive attack
Στο τέταρτο στουντιακό άλμπουμ των Massive attack "100th Window" η Sinead κάνει φωνητικά στα τραγούδια "What your soul sings", "Special cases" και "A prayer for England".

[ Massive attack ft Sinead O'Connor - Special cases ]

8. Conjure one
Με τους Καναδούς Conjure one, μια ηλεκτρονική progressive-house μπάντα συνεργάστηκε στο cd single τους "tears from the moon".

[ Conjure one ft Sinead O'Connor - Tears from the moon ]

9. Afro Celt sound system
Στο δεύτερο του Άφροbeat γκρουπ Afro celt sound system  "Volume 2:Release" η Sinead κάνει φωνητικά στο πρώτο τραγούδι "Release".

[ Afro celt sound system ft Sinead O'Conor - Release ]

10. Scandal
Μαζί με τον ράπερ Scandal τραγουδάνε το τραγούδι "war" για το ομώνυμο single.

[ Scandal ft Sinead O'Connor - War ]

Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου