Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Από τη Ρωσία με αγάπη

Η 32χρονη Regina Spektor γεννημένη στη Μόσχα της Σοβιετικής Ένωσης είναι μία από τις πιο υποσχόμενες γυναίκες καλλιτέχνιδες τις δεκαετίας.  Το προσωπικό ιδιαίτερο στυλ της, τα ηχητικά εφέ που κάνει σε κάθε κομμάτι της "παμ παραμ παραμ παμ", "ταραραράμ", "οόου" είναι τόσο γλυκά σε συνδυασμό με την φατσούλα της που σε μαγνητίζει από το πρώτο κιόλας videoclip.  Έμαθε να παίζει πιάνο από πολύ μικρή ηλικία έχοντας σαν επιρροή τους Beatles και τους Moody Blues, αργότερα προστέθηκαν σε αυτήν ο Bob Dylan, οι Radiohead, ο Tom Waits κ.α.   Σκοπός λοιπόν του αφιερώματος δεν είναι μόνο οι συνεργασίες αλλά και μια γνωριμία από την αρχή με την Regina.  Δείτε έστω και ένα βιντεάκι από τα παρακάτω και αν δεν σας υπνωτίσει το βλέμμα της απλά κλείστε το άρθρο.


1.  11:11 και Songs
Το πρώτο ντεμπούτο άλμπουμ της 11:11 βγήκε τον Ιούλιο του 2001 από την ίδια, με μουσική στίχους και παραγωγή από την Regina.  Ένα χρόνο αργότερα τα Χριστούγεννα η ηχογράφηση του δεύτερου άλμπουμ Songs έγινε μέσα σε μία μέρα, όλα τα κομμάτια ηχογραφήθηκαν μία φορά και το άλμπουμ πουλιόταν στις live εμφανίσεις της Regina.  Το τραγούδι "samson" είναι ένα από τα κομμάτια αυτού του δίσκου.


[ Regina Spektor - Samson ]


2.  Soviet Kitsch
Ο τρίτος δίσκος της Regina (2004) που κέρδισε το ευρύ κοινό και μπήκε στη λίστα των 100 καλύτερων άλμπουμ της δεκαετίας.  Ο τίτλος του άλμπουμ προέρχεται από την έκφραση του Μίλαν Κούντερα για την κενή αισθητική του Σταλινικού τύπου "κομμουνισμού", ένα θέμα στο βιβλίο του "η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι".  


[ Regina Spektor - Us ]


3.  Begin to hope
Και μαζί με την ελπίδα ήρθε και η επιτυχία, ένα διαμάντι της δισκογραφίας κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2006 τοποθετώντας για πρώτη φορά την Regina στα chart του Billboard και κερδίζοντας την θέση του 21ου καλύτερου άλμπουμ της χρονιάς σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone.  Το πρώτο single του άλμπουμ "on the radio" όπου στο ρεφρέν του περιέχει αναφορές στο "november rain" των Guns n roses έκλεψε αρχικά τις εντυπώσεις με το πανέξυπνο clip του.  Όμως το τραγούδι που τελικά ξεχώρισε από το δίσκο ήταν το "fidelity", το οποίο βασίζεται στο βιβλίο του Nick Hornby (συγγραφέας των γνωστών βιβλίων που έγιναν και ταινίες High Fidelity και About a boy).


[ Regina Spektor - on the radio ]       [ Regina Spektor - Fidelity ]


4.  Far
Το πέμπτο προσωπικό άλμπουμ της Spektor ακολούθησε 3 χρόνια αργότερα, τα περισσότερα τραγούδια του οποίου ήταν διαθέσιμα για download από το προσωπικό λογαριασμό my space της Regina.  Το πρώτο single "Laughing With" βασίζεται πάνω στη έκφραση "There are no atheists in trenches", όπως ερμηνεύετε στο τραγούδι είναι εύκολο να είσαι άθεος στον καναπέ του σπιτιού σου αλλά λίγο δύσκολο όταν βρίσκεσαι κοντά στο θάνατο.  Το δεύτερο επίσημο single "Eet" είναι ένα ακόμα από τα χαρακτηριστικά τραγούδια όπου η Regina χρησιμοποιεί την φωνή της σαν μουσικό όργανο, σιγομουρμουρίζει και διασκεδάζει σαν να παίζει πιάνο μπροστά σε μια παρέα από φίλους.


[ Regina Spektor - Laughing with ]     [ Regina Spektor - Eet ]


5.  What we saw from the cheap seats
Το νέο άλμπουμ με παλιό και νέο υλικό που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2012 έχει ήδη δώσει ένα εκπληκτικό πρώτο single "All the Rowboats", το οποίο μιλάει για κάποιον που θέλει να απελευθερώσει έργα τέχνης από ένα μουσείο στο οποίο φυλάσσονται.  Ο τίτλος του άλμπουμ αναφέρετε στις πρώτες live εμφανίσεις της Regina όταν οι φαν της πλήρωναν "φτηνό" εισητήριο για να την απολαύσουν και για αυτό και περιέχονται τραγούδια όπως το "Don't leave me" από το άλμπουμ songs όταν τα άλμπουμ της τα αγόραζες από τα live.


[ Regina Spektor - all the rowboats ]


6.  The Strokes
Η Spektor ακολούθησε τους Strokes στην περιοδεία τους "Room on fire" το 2003-2004.  Κατα την διάρκεια αυτής της περιοδείας η μπάντα μαζί με την Spektor ηχογράφησαν και το τραγούδι "Modern girls & old fashion men".


[ The Strokes ft. Regina Spektor - Modern girls & old fashion men ]


7.  Ben Folds
Το 2008 o Ben ζήτησε από τη Regina να κάνει φωνητικά σε ένα τραγούδι του.  Στο μυαλό του είχε ένα μικρό κομμάτι συνεισφοράς από τη μεριά της Regina αλλά τελικά εξελίχθηκε "τρομαχτικά καλά" όπως λέει ο ίδιος αφού η Regina έδωσε πολλά παραπάνω όπως ακριβώς περίμενε από μια καλλιτέχνιδα του βεληνεκούς της.  Στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού "You don't know me" η Regina πρωταγωνιστεί σε πολλά κάδρα του σπιτιού ενός "περίεργου ζευγαριού".


[ Ben Folds ft. Regina Spektor - You don't know me


8.  Joshua Bell
Ο βραβευμένος με Grammy βιολιστής Joshua συνεργάστηκε το 2009 με την πλέον γνωστή στο κοινό Regina μετά από δική της προτροπή για το τραγούδι "Left hand song" το οποίο υπάρχει στο δίσκο του Joshua "At home with friends".  Το τραγούδι ονομάζετε "Left hand song" γιατί η Regina παίζει πιάνο μόνο με το αριστερό της χέρι.


[ Joshua Bell ft. Regina Spektor - Left hand song ]


9.  Jenny Owen youngs
Η folk τραγουδίστρια από το New Jersey, Jenny Owen, συνεργάστηκε στο άλμπουμ της Batten the hatches (2005) με την Regina για το τραγούδι "voice on tape".  Στην αρχή του τραγουδιού ακούμε την φωνή της Regina να αφήνει μήνυμα στο τηλεφωνητή της Jenny και να συνεχίζει κατά την διάρκεια όλου του τραγουδιού. 


[ Jenny Owen Youngs ft. Regina Spektor - voice on tape ]


10.  Kimya Dawson
Για το 4ο σόλο άλμπουμ της Αμερικανίδας στιχουργού και ερμηνεύτριας Kimya, "Hidden vagenda", η Regina κάνει φωνητικά στο τραγούδι "Fire".


[ Kimya Dawson - Fire ]


Συντάκτρια άρθρου: Christina Corleone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου